- 2020-2021 Eğitim Sezonumuz
- 18 Aralık 2020 Cuma
- Toplam Okunma: 179
Eğitimcinin Kişisel Bilgileri
Adı-Soyadı: Sarper Arıkan
E-Posta adresi: sarperarikan@gmail.com
Eğitimcinin Erişilebilirlik Alanında Yaptığı Çalışmalar
Ekran okuyucu programlar üzerine araştırma yaparak bunun kullanılabilirliğinin anlatımlarını yaptı.
Mobil erişilebilirlik çalışmaları gerçekleştirdi.
Engelli bireylerin radyo yayını yapabilmeleri konusunda çalışmalar yürüttü.
Nokia Maps konulu anlatımlar yaptı.
Elektronik Kütüphane’nin Akdeniz Üniversitesi’nde oluşturulmasını sağladı.
Akdeniz Üniversitesi bünyesinde görme engelli ve az gören öğrencilere ekran okuyucu eğitimleri verdi.
Kastamonu Üniversitesi ile ortak çalışma yürütülmesine destek oldu.
IOS tablet pc eğitimleri verdi.
Android platformda erişilebilirlik anlatımları yaptı ve
web sitesini oluşturdu.
2012 yılında “Görme Engelli Destek Teknolojileri Rehberi” adlı bir kitap yazdı.
2013 yılında “Görme Engelli Destek Teknolojileri, Engelsiz Teknolojiye Dokunuş yayını elektronik ortamda hazırladı.
Fine Reader optik metin tanıma yazılımı için sözlük dosyası hazırlama projesini gerçekleştirdi.
Android platformu için SMART AUDIO BOOK PLAYER sesli kitap okuma yazılımını Türkçeleştirdi
Easy FTP sunucu programını IOS platformu için Türkçeleştirdi ve Android için GEKOP FTP giriş adıyla özel bir erişim programını elektronik kütüphane için
oluşturdu.
Görme engelli kütüphaneleri ortak platformu için html tabanlı yazılım hazırladı.
Uzaktan Eğitim Platformunu ,engelli bireyler için Akdeniz Üniversitesinde kurdu.
2013 Yılında yaptığı engelsiz bilişim uygulamaları, engelsiz bilişim alanında engelsiz eğitim ödülünü aldı.
2014 Engelsiz bilişim ödülünü engelsiz web uygulamaları alanında aldı.
DotWalker görme engelliler için anlık navigasyon çalışmasını Akdeniz Üniversitesi’nde başlattı.
Akdeniz Üniversitesi Kampüsü için görme engellilere özel körcül tarif projesini başlattı.
Android tablet eğitimini başlattı.
Erişilebilir kütüphane oluşturulması yönünde ODTÜ, Balıkesir Üniversitesi, Batman olmak üzere birçok üniversiteye danışmanlık hizmeti vermiştir.
Özürlüler Vakfı, engelsiz bilişim konferanslarına katılımlarda bulunmuş ve engelsiz kütüphane ve bilişim alanlarında sunumlar yapmıştır.
2016 Yılı içerisinde Hacettepe Üniversitesi’nde Tekno-Girişim Türkiye üçüncülüğü ve Türkiye Bilişim Derneği Bilişim Yıldızları yarışmasında Türkiye ikincilik
ödülüne laik görüldü.
Halen Akdeniz Üniversitesi Engelli Destek Birimi Merkez Kütüphane Görme Engelliler Birimi yöneticiliği ve eğitmenlik görevini yürütmektedir.
Eğitim Programı Hakkında
Eğitimin adı: Android Erişilebilirliği
Amacı: Android işletim sistemli cihazlara yönelik erişilebilirlik bilincinin kazandırılması ve Android cihazları kullanmak isteyen görme engelli bireylerin fikir sahibi olabilmelerini sağlamak hedeflenmektedir.
Eğitim Takvimi
- 23.12.2020 Çarşamba: En uygun Android cihazını belirleme. (Android sistemli bir cihazı tercih ederken nelere dikkat edebiliriz. Ve Android işletim sistemli bir cihazda yapılması gereken ilk ayarlar neler olmalıdır sorularına yanıt arayacağız.)
- 30.12.2020 Çarşamba: Ekran okuyucu ile birlikte yapılması gereken telefon ayarları. (Ekran okuyucu ile telefon ayarlarında yapılması gereken ayarlara göz atma.)
- 06.01.2021 Çarşamba: TalkBack ekran okuma yazılımına giriş. (TalkBack eğiticisi ile tanışma ve ilk ayarların yapılması.)
- 13.01.2021 Çarşamba: TalkBack ile ana ekranları keşfetme. (Bu oturumda TalkBack ile ana ekranları keşfedeceğiz ve ana ekran düzenleme işlemlerini gerçekleştireceğiz.)
- 20.01.2021 Çarşamba: TalkBack yerel ve genel bağlam menüsü işlevlerini tanıma. (Yerel ve genel bağlam menülerini detaylıca inceleyeceğiz.)
- 27.01.2021 Çarşamba: TalkBack ile metin düzenleme ve kopyalama işlemleri. (TalkBack ile temel metin kopyalama ve düzenleme işlemlerine bakacağız. Hangi durumda kopyalama ve düzenleme işlemlerinin yapılabileceğini konuşacağız.)
- 03.02.2021 Çarşamba: TalkBack ile çağrı yapma, yanıtlama ve reddetme işlemleri. (TalkBack ile çağrı yapma, yanıtlama ve reddetme işlemlerine bakacağız. Kişilerimize erişecek ve kişilerimizi düzenlemeyi göreceğiz.)
- 10.02.2021 Çarşamba: TalkBack ile uygulama yükleme, kaldırma, paylaşma işlemleri. (Google Play Store üzerinde uygulama bulma, yükleme, kaldırma ve paylaşma gibi işlemlere göz atacak, Play store uygulamasını tanıyacağız.)
- 17.02.2021 Çarşamba: TalkBack ile sosyal medya kullanımı. (WhatsApp, Facebook ve Twitter uygulamalarına TalkBack ile erişim sağlayacak, içerik paylaşmayı kısaca göreceğiz.)
- 24.02.2021 Çarşamba: TalkBack ile cihaz ayarlarına erişim. (TalkBack ile cihaz ayarlarımızı yapılandırmayı göreceğiz ve çok boyutlu liste dolaşımına göz atacağız.)
- 03.03.2021 Çarşamba: TalkBack ile navigasyon uygulamalarını kullanma. (Bu oturumda Google Haritalar, Lazarillo ve WeWalk navigasyon uygulamalarını inceleyeceğiz.)
- 10.03.2021 Çarşamba: TalkBack ile uyumlu web tarayıcılarına göz atma. (Google Chromme, Samsung Internet ve Edge uygulamalarını inceleyeceğiz.)
- 17.03.2021 Çarşamba: TalkBack ile kitap okuma deneyimi. (Voice Aloud ve Voice Dream uygulamalarını kullanarak kitap okuma pratikleri yapacağız.)
- 24.03.2021 Çarşamba: TalkBack ile takvim uygulamalarına erişim. (Bu oturumda TalkBack ile takvim uygulamalarına erişim sağlayacağız.)
- 31.03.2021 Çarşamba: TalkBack ile nesne tanıma uygulamalarına erişim. (Bu oturumda Envision ve Google Lens uygulamalarını inceleyeceğiz.)
- 07.04.2021 Çarşamba: Talkman ekran okuyucusu ve TalkBack ekran okuyucusu karşılaştırması. (TalkBack ve son dönemlerde dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlanan Talkman ekran okuyucu yazılımı üzerine konuşacağız ve özelliklerini TalkBack ile kıyaslayacağız. Bununla birlikte genel bir değerlendirme ile eğitim programını tamamlayacağız.