Merhaba değerli takipçilerimiz,
UCLG-MEWA Kültür ve Turizm Komitesi ve Girne Belediyesi iş birliği ile hazırlanan Erişilebilir Turizm Çalıştayına 21-22 Ekim tarihlerinde Girne’de derneğimiz adına Mürşide Ciğerlioğlu katılım gösterdi.
Takipçilerimiz bilir, 2014 yılından itibaren turizmde erişilebilirliğin sağlanabilmesi için farklı çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda iki yüz yüze, bir online Kemal Özceyhan semineri düzenlendi. Son olarak 2021 Haziran ayı #ErisilebilirlikHerYerde tweet etkinliğimizde turizmde erişilebilirlik konusunu ele almıştık.
Bu kapsamda UCLG-MEWA tarafından derneğimize gelen çalıştay davetine derneğimiz adına Mürşide Ciğerlioğlu katıldı. Çalıştay kapsamında; turizmde erişilebilirliğin sağlanabilmesi için özelde görme engellilerin rezervasyon aşamasından başlayarak check out aşamasına kadar neler yapılması gerektiği üzerine konuşuldu.
İki gün süren çalıştay programı Orta Doğu ve Batı Asya bölgesi temsilcilerinden oluştu. Katılımcılar arasında; STK temsilcileri, ülkelerin Kültür Turizm Bakanlık temsilcileri, üniversite temsilcileri ve yerel yönetim temsilcilerinden katılımcılar vardı.
Programa STK temsilcilerinin sunumları ile başlandı. Biz, erişilebilir bir turizm sağlanabilmesi için nelerin yapılması gerektiğinden bahsettik. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı çalıştayda engelli katılımcı sayısının 10 kişiyi geçmediğini de üzülerek gözlemledik. Yerel yönetimler ve üniversiteler bu alanda yaptıkları çalışmaları anlattı ve hepsi bu konuda yolun çok başında olduklarını ifade etti.
Gelin şimdi de çalıştayda alınan erişilebilirlik tedbirlerine bakalım.
Çalıştay; Girne’de bulunan, engelliye uygun olarak ifade edilen 5 yıldızlı otellerden birinde gerçekleştirildi.
Çalıştay Türkçe, İngilizce, Arapça ve İşaret dili çevirisi olarak dört dilde sunuldu. Biz erişilebilirlik incelemelerimizi görme engelli kişiler açısından değerlendirelim.

Otel asansöründe Braille yazı ve sesli anons sistemi bulunmuyordu. Oda kapılarında ve diğer yazı olan alanlarda Braille yazı ile herhangi bir işaret mevcut değildi.
Restorana ve çalıştay alanlarına  görmeyenlerin tek başlarına gitmesini sağlayacak hissedilebilir kılavuz izler yoktu.
Çalıştay başında gösterilen Girne tanıtım filminin sesli betimlemesi bulunmuyordu, film görmeyenler için sadece bir müzikten ibaretti.
Çalıştay salonunda kapıya, sahneye ve ikram alanlarına görmeyen birinin tek başına gitmesini sağlayacak düzenlemeler yapılmamıştı.
Organizasyonlarda erişilebilirlik çözümleri için Sn. Engin Yılmaz’ın EEEH Dergi 4. Sayıda yayınlanan “Görüntü Var Ses Yok” yazısında daha detaylı bilgilere erişim sağlanabilecektir.

https://eeeh.engelsizerisim.com/yazi/12/goruntu_var_ses_yok

Ev sahibi Girne Belediye Başkanının “Biz, engellilik çalışmalarını sosyal hizmetler şube biriminde gerçekleştiriyoruz, bu bir sağlık sorunu değildir.” ifadesi bizi oldukça umutlandırdı.
Turizmde ve kentlerde erişilebilirliğin sağlanabilmesi için böyle bir organizasyonun yapılması şüphesiz çok kıymetli ancak çalıştaydaki erişilebilirlik sorunlarını bir yana bırakalım. Şu anekdotu paylaşmadan geçemeyeceğiz.
Çalıştayın ikinci günü sonunda Girne Belediyesi iki saatlik bir teknik gezi programladı. Bu geziye katıldık. Bu gezi sonunda çalıştayda bulunan 3 görme engelli, Girne’de bulunan başka bir arkadaşımız ile görüşmek üzere sözleştik ve Girne Belediye ekibine otele daha sonra döneceğimizi ifade ettik. Belediye Temsilcisi “Tamam.” diyerek yanımızdan ayrıldı. Fakat kısa bir süre sonra gelerek “Belediye Başkanımız, böyle bir şeye müsaade etmediğini, bizimle gelen herkesin bizimle yine otele gelmesi gerektiğini...” mahcup bir şekilde ifade etti.
İlgili arkadaşın daha fazla zor durumda kalmaması için teklifi kabul ettik ve bizi ziyarete gelen arkadaşımız ile otelimize dönüş sağladık.

Erişilebilirik Turizm çalıştayı sonunda böyle bir muameleye maruz kalmamız maalesef bizim bu çalıştaydan beklentilerimizi oldukça düşürdü. Engelli kişilerin sadece korunması gereken kişiler olarak düşünülmesinin bu tür yapılacak çalışmaların önündeki en büyük engel olduğunu bildirmek isteriz.
Yine de bu çalıştayın erişilebilirlik sorunları dışında güzel geçmesi için büyük emek harcayan UCLG-MEVA, Girne Belediyesi personeli ve otel personeline sağladıkları  güler yüzlü hizmet ve büyük emek için teşekkür eder, erişilebilirlik adına güzel çıkarımların sağlanması için bu çalıştayın vesile olmasını dileriz.