Siyah ve kırmızı arka planda; arkası dönük bir insan, elinde baston ve önünde beyaz ışıklardan oluşmuş daireler etrafına ışık saçıyor. Sol tarafta turuncu ışıklarla yukarıdan aşağıya inen şekiller, yer yer kırmızı aydınlatmalar ve beyaz çizgiler var. Sol üst köşede İstanbul Üniversitesi ve En Uygar logosu, sağ üst köşede Engelsiz Erişim Derneği logosu var. Görselin yukarısında kalın puntoyla 10. Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali ve siyah şerit üzerinde 13-14 Ekim 2023 yazıyor.  Altında, siyah renkl

10. yılımızda yıllara sığacak bir program ile karşınızdayız. Bu yıl festivalimizde “Yok yok” desek, beylik bir sözü tekrarlamış olmayız. Zira bizim 10 yıl içerisinde hedeflediğimiz ne varsa, bir biçimiyle festivalimizde bu yıl. 10 yılı bir klasöre sıkıştırıp getirdik adeta. Yapay zekâ desteği mi aldık ne? Almadık desek yalan olur. Tabii karşılığında yapay zekânın festival temamızı ele geçirdiğini de itiraf etmesek olmaz.

10. Yılımızın Teması “Yapay Zeka” Mottomuz #BrailleBastonBilişimYapayZekâylaDeğişim

Yapay Zekâ İle Yaşamı Paylaşırken, Yapay zekâ yaşamımızın içerisinde. Etki etmediği bir alan yok adeta. O nedenle yapay zekâ ile ilgili üç güzel akşam etkinliği ile buluşuyoruz sizlerle.

Hangimizin hayali değil ki araç kullanmak? Otonom araçlar bu hayali gerçek kılmanın bir yolu. Festivalimizi, bu yolu deneyimleme şansını yakalayan Ahmet Üstünel’in katılacağı bir etkinlikle açıyoruz. Bakalım modern Kara Şimşek Nasılmış. 09.10.2023 akşamı 21.00’de kimseciklere randevu vermeyiniz.

Yapay zekâ görsel betimliyor. Hem de öyle bir betimliyor ki, etkisi baş döndürüyor. Bu baş döndürücü gelişmenin yaratıcısına merak ettiklerimizi sormaya ne dersiniz? O zaman 11.10.2023 akşamı 21.00’de buluşuyoruz.

Peki bu yapan zekâ pardon yapay zekâ nedir, ne değildir? Sorularımızı konunun en iyilerine soruyoruz. 12.10.2023 akşamı 21.00’de Bager Akbay ve Prof. Dr. Cem Say Hocalarımız bizlerle.

Festival Başlasııııın!

13.10.2023 sabahı her zamanki coşkumuzla İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsünde olacağız. Torbamızda erişilebilirlik sözümüz, erişilebilir bir dünya umudumuz ve festival coşkumuz. Her yıl olduğu gibi erişilebilirlik sözümüz, dövizlerimiz ve yürüyüşümüzle başlayacak festivalimiz. Açılış konuşmalarının ardından yepyeni ve birbirinden güzel stantlarımızın başında yerimizi alacağız. Bu yıl stant sayımız ve içeriğimiz dopdolu. Öyle ki genç üye ve bilişimcilerimizden Kadir Ahıska “Feshane’deki Sivas tanıtım günlerinde bile bu kadar stant yok” diyor. Biz onun yalancısıyız.

Festival olur da müziksiz olur mu dedik ve sizin için birbirinden renkli sesleri sahnemize getirdik. İşte siz festival alanımızda birbirinden farklı erişilebilirlik çözümlerini deneyimlerken, kulaklarınızda size eşlik edecek müzisyen dostlarımız. Festivalimizin ilk gününü Burak Sarı, Ayşe Gümüş ve Turgay Gümüş’le açıyoruz. Rengarenk ezgilerle size eşlik edecek bu üçlü 12.00-13.00 saatleri arasında sizlerle olacak. 15.00’de festivalimizin önemli bölümlerinden olan plaket törenimiz gerçekleşecek. Onu ve kavalını çoğumuz farklı platformlarda defalarca dinlemişizdir ama her dinleyişimiz yeni bir nefes üflemiş, yeni bir tat vermiştir kulaklarımıza. “Eyüp Sultan Aylar” dediğinizi duyar gibiyiz. 15.30-16.30 saatleri arasında sahnemizde Eyüp ve kavalı bizimle olacak.

Festivalimizin ikinci gününde de sahnemizden seslerin çağıltısı eksik olmayacak. 12.00’de açılış yine Burak Ayşe Turgay’dan. 12.30’a kadar susmayacak sahnemizde seslerin rengi. 13.00’dan 13.45’e kadar Çağrı Doğan ve akordeonunun rehberliğinde devam edecek müzikal yolculuğumuz. Ülkemiz ve dünya coğrafyasında müzikal bir gezinti yaparken, festival alanında erişilebilir bir dünyanın kapılarını aralamaya devam edeceğiz. 14.00 14.45 saatleri arasında Ali Haydar Ben ve Selahattin Kırca dostlarımız alıp bizi kanatlı türkülerin sırtına sahillerinden dağlarına, yaylalarından ovalarına gezdirecekler muhteşem Anadolu’muzda. 15.30’da uzaktan uzağa duyulurken festivalimizin kapanışının ayak sesleri, Özlem Erten şefliğinde Odeon Oda Korosu çok sesli müziğin muhteşem tınılarıyla uzaklaştıracaklar kapanışın ayak seslerini saat 16.00’a kadar. Sahneyi devralıp korodan kapanışı yapmaya gönüllü olan bu ikiliyi hep ayrı ayrı dinledik. Biz ilk defa birlikte dinleyeceğiz onları. Şimdiden merakla ve heyecanla bekliyoruz bizim için hazırladıkları sürpriz ezgileri. Selim Altınok ve Onur yılmaz 16.00-16.30 arasında muhteşem bir müzikal şölenle festival kapanışımızın görkemine görkem katacaklar.

Bu yıl festivalimizi yeni bir etkinlikle sonlandırıyoruz. Anadolu’nun kulaklarımızın pasını silen ezgilerinin ardından geleneksel motiflerin sergileneceği küçük bir halkoyunları gösterisiyle festivalimizi şanına yakışır bir şekilde sonlandıracağız. Festivalimizin 10. Yılını hep birlikte coşkuyla uğurlarken yeni on yıllara hazırlanmak için bir virgül ekleyerek bu yılki festivalimizi tamamlayacağız. Hepinizi, hayallerin yaklaşan gölgelerini birlikte takip etmeye davet ediyoruz.