- Basın Açıklamaları
- 22 Aralık 2023 Cuma
- Toplam Okunma: 50
Körlerden Türkiye Noterler Birliği’ne Braille Mektup
Engelsiz Erişim Derneği olarak 4 Ocak Dünya Braille gününde Türkiye Noterler Birliğine Braille mektup gönderiyoruz. Türkiye Noterler Birliğinden imzalarımızın geçerliliğini tanımayan ayrımcı uygulamalarını durdurmalarını talep ediyoruz. Farkındalıklarını sağlamak için bu sefer kendi dilimizden, kendi yazımızla konuşuyoruz. Kendi yazımız ve okur yazarlığımızın en somut kanıtı olan Braille yazı ile taleplerimizi kaleme alıyoruz. Noterler Birliğine 1821’den sesleniyoruz. 2 asır önce tüm dünyada körlerin okur yazarlığının en somut yöntemi olarak Braille yazı geliştirilmişken 2023’te hala körlerin okur yazarlığını tanımamaya direnen noterlere okur yazarlığımızla sesleniyoruz.
Noterler Birliğinin Braille yazı, teknolojik çözümler gibi bin bir çözüm ile belge içeriklerini kör vatandaşlara aktarabilecekleri bilgisine sahip olduklarını biliyoruz. Yasa ve çözümlerin bilincinde olmalarına rağmen ayrımcı olmayan, insan onurunu zedelemeyen çözümler yerine, çözümsüzlükte diretmelerini kınıyoruz. Çözüm yöntemlerini kullanmayıp, hizmette eşitsizlik ve ayrımcılık yaratan uygulamada ısrarcı olmalarını kabul etmiyoruz.
Toplantılara, adalet bakanlığı görüşlerine, hukukçu görüşlerine, eylemlere, yasalara, davalara rağmen ayrımcı uygulamasını durdurmayan Noterler Birliğine körlerin imzaları ve onurları için mücadeleyi bırakmayacaklarını hatırlatmak istiyoruz.
Tümü Braille olan mektuplarımızın üzerine mürekkep yazı ile sadece;
“Tüm eğitim geçmişinize ve deneyiminize rağmen okur-yazarlığınız geçersizdir. İmzalarınız ancak iki kör şahitliğinde geçerli olacaktır.”
Yazarak gönderiyoruz.
Mücadelemiz De Kampanyamızda Ortak
Tüm körleri ve STK’ları 4 Ocak Dünya Braille gününde Türkiye Noterler Birliğine Braille mektup göndermeye davet ediyoruz. Tüm kör örgütlerine kampanyanın eş ortağı olmaları için çağrı yapıyoruz.
Tüm körlere diyoruz ki, “noterlerde onur kırıcı, ayrımcı uygulamayla karşılaşmak istemiyorsan, sende yaz kendi yazınla, gönder Braille mektubunu, okur yazarlığınla.”
Noterlerin Körlere Uyguladığı Ayrımcılıktır
Körler olarak herkesin çoğu zaman 5 dakikada gerçekleştirdiği noter işlemlerinde sorun ile karşılaşıyoruz. Saatlerce en basit bir işlem için uğraşmak zorunda bırakılıyoruz. Sanki daima hazır şahitlerle dolaşıyormuşuz gibi her işlem için bizden şahit istiyorlar. Kendi kendimize bilgisayarda hazırlayıp çıktısını alıp mail gönderdiğimiz belgelerde dahi şahit istiyorlar. En basit noter işleminde bin bir kişiye şahitlik dilenmek zorunda kalıyoruz. Profesyonel işimiz gereği, kişisel işimiz gereği yapmamız gereken işlemlerde tüm vatandaşlara hizmet vermekle yükümlü olan noterler zorluklar çıkarıyorlar.
Oysaki her noter işlemi yapan kişi bilir ki noter işlemleri başladığında telefon numaramıza bir kısa mesaj düşer ve adımıza işlem yapıldığını biliriz. Noter işlemine dair belgenin içeriği de kör vatandaşlar için Braille yazı ile sunulabilir, okunup kaydedilebilir ve onaylandığı yine kaydedilebilir, mesaj veya mail ile belge içeriği veya bağlantısı gönderilebilir vb. Bin bir çözüm var ve hepsi Noterler Birliğine defalarca anlatıldı. Noterler Birliği hala çözümleri uygulamayıp onur kırıcı ve ayrımcı uygulamalarını sürdürmeyi tercih ediyor. Bizler bu çağda bu muameleyi kabul etmiyoruz. Yasanın uygulanması ve uygulamayanlar hakkında işlem yapılması çağrımızı yineliyoruz. Tüm sorumluları göreve davet ediyoruz.
Türkiye Noterler Birliği’ne Braille Mektup
SAYIN TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ YÖNETİCİLERİ
Bizler bu mektupları, 4 Ocak Dünya Braille gününde, noter işlemlerinde bizlere çıkardığınız zorlukları sonlandırmanız için yolluyoruz.
Noterler Birliği’ne bağlı yurdumuzun her yerindeki binlerce noterin kapısından içeri girdiğimizde, mesleğimize bakmadan, eğitim durumumuza bakmadan okur-yazar olmadığını beyan eden diye yaftayı yapıştırıp iki şahitle işlem yaptırdığınız körler olarak bu mektupları kaleme alıyoruz. Dünyanın tüm ülkelerindeki körler gibi Braille yazıyla eğitim-öğretim süreçlerimizi tamamlayıp üretime katılıyoruz
Braille yazı, teknolojik çözümler gibi bin bir çözüm ile belge içeriğini kör vatandaşlara aktarabileceğinizi bildiğinizi biliyoruz. Ayrımcı olmayan, insan onurunu zedelemeyecek çözümler yerine, çözümsüzlükte diretmenizi kınıyoruz.
Yıllardır insan onuruna yakışmayan muamelelerinize karşı mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Onca izahata karşın milim değiştirmediniz ayrımcı uygulamanızı. Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yurdumuzdaki tüm barolar ve Türkiye Barolar Birliği dahil tüm hukuk çevreleri sesimizi duydu da sizler kulaklarınızı tıkadınız. Düzenleyici İşlem, Onaylayıcı İşlem diye yaptığınız işlemleri kategorilere sokup, onaylayıcı işlemlerde iki şahit dayatmasını hafif esneterek mücadelemizi bölmeye çalıştınız. Bundan sonra da sizin bu hukuk dışı uygulamalarınıza karşı yurdumuzdaki tüm körler olarak mücadele etmeye devam edeceğiz.
Sizlerle defalarca konuştuk, görüştük, toplandık, anlattık, anlamadınız. Ayrımcı tutumunuzu değiştirmediniz.
Yasal değişiklikler yapıldı, anlamadınız, uygulamadınız, yasaya uymadınız.
Adalet Bakanlığı savımızı destekleyen görüş yayınladı; anlamadınız, değişmediniz.
Davalar açıldı, mahkemeler kazanıldı, anlamadınız, değişmediniz.
Hukuk diliyle konuştuk, anlamadınız, değişmediniz.
Biz de kendi dilimizden, kendi yazımızla artık cevap verelim dedik. Umuyoruz ki Braille mektuplarımız anlamanıza yardımcı olacaktır.
“Tüm eğitim geçmişinize ve deneyiminize rağmen okur-yazarlığınız geçersizdir. İmzalarınız ancak iki kör şahitliğinde geçerli olacaktır.”
Mektuplarımızın üzerine böyle yazdık ki biraz olsun anlayın diye, ancak emin olun böyle bir ayrımcılığı bizler hiçbir zaman kimseye yapmayacağız. Kimsenin onurunu hiçe saymayacağız. Sizlerin de ayrımcılığa uğramaması için çalışacak, ayrımcılığa uğradığınızda da yanınızda yine bizler olacağız.
Ayrımcı ve onur zedeleyici uygulama ve tutumunuzu bir an önce değiştirmeniz dileğiyle.
Okur Yazar
Ad Soyad