Sayımıza ulaşmak için

131. Sayı: Ocak 2025

bağlantısına tıklayın.

Bakalım bu sayımızda neler var.

EEEH Dergi

Eşit, Erişilebilir, Engelsiz Hayat

 

Sayı: 131

Ocak 2025

 

Editör: Burak Sarı

Yazım Denetimi: Gülcan Altun, Nurşen Korkmaz

Web Sorumluları: Kadir Ahıska, Ömer Göktaş

Web Teknik Destek: Burak Sarı, Kadir Ahıska

Ses Teknik Destek: Rıdvan Çırpan, Damla Güler

Görsel Destek: Pınar Yavuz, Yelda Erdoğan

Sosyal Medya Sorumlusu: Damla Güler, Gülcan Altun, Ömer Göktaş

Yayınlayan: Engelsiz Erişim Derneği

 

İletişim Bilgileri:

 

Web: http://eeeh.engelsizerisim.com

E-posta: eeehdergi@engelsizerisim.com

Facebook: www.facebook.com/eeehdergi

Twitter: www.twitter.com/eeehdergi

Youtube: www.youtube.com/channel/UCYxPXyFBI1mOlsPKTcuFafw

Editörden

 

"Karlar düşer, düşer düşer yazarız.

Hep erişilebilirliği hep eşitliği ararız…"”

 

Yeni bir yıl, döngüsel yaşanılıyor olsa da çoktan vedalaşılmış bir ocak ayıyla yeni bir buluşmanın kucağında pırıltılı bir sayıyla yeniden karşınızdayız. Haydi, yolculuğa başlayalım.

Sıcak bir kahve veya çayınızı alıp bir kenarlarda miskinlik yaparken size eşlik etmeye can atıyoruz.

 

Şeyma Büyükurvay Şatay yeni yılı karşılarken düşüncelerinizi gökyüzüne yöneltiyor. Yükselen burcunun arkasında Merkür belirir ve Kutup Yıldızı'nın kuyruğunda armut şekli olursa ne olur? Bilmiyoruz… Şeyma da bilmiyor. Ama 2025 yılı için yaptığı kehaneti açıkladıktan sonra "insanın gerçekler ve yaşamla baş ederken sığınma limanı arayışı olarak" gördüğü konuyu anlatıyor.

 

Sığınacak Liman Yazar: Şeyma Büyükurvay Şatay

 

Derginin yayınlanmasına birkaç gün kalmasına rağmen yazısını bir türlü teslim etmeyen editörümüz Burak Sarı’nın global çapta engellilik alanında çığır açacak bir yazı yollayacağını veya kuantum teorisi ile engellilik arasında bağlantı kuran sıra dışı bir tez üzerinde çalıştığını düşünüyorduk. [Gülümseme} Kabul ediyoruz; yeni yazısı da kıytırık bir yazı değil; hatta birçoğumuzun düşüncelerini güzelce yansıtmış. Eh, belki de sık sık yaşanan gecikmelerin bilmediğimiz bir sebebi vardır. Kim bilir, belki de önümüzdeki ay yazısını ilk yollayan o olur? Kıyamet işte… Her an gelebilir… [Gülümseme}

 

Son Sözü Biz Söyleyeceğiz Yazar: Burak Sarı

Sevgi Mart Göcen ise KDK'nin kısa bir süre önce aldığı ve engellilerin evlat edinebilmesinin önünü açacağı tahmin edilen tavsiye kararını yorumluyor.

 

Evlat Edinebilir miyiz? Yazar: Sevgi Mart Göcen

 

Peki, gündelik yaşamda sık sık karşılaşsak da çoğumuzun aklına gelmeyen kaç "normal" olgu var, dersiniz? Nurşen Korkmaz bu ayki yazısında bunlardan birini irdeliyor ve zihninizin ışıltı saçan köşelerine yapışıp bir süre sizi meşgul edecek sorular soruyor.

 

İstihdamın "Normali” Yazar: Nurşen Korkmaz

 

Kent açık alanlarındaki engellerin tanımlanması ve sınıflandırılması ile erişilebilir şehirlerle ilgili birkaç bilgiye ulaşmak istiyorsanız bu ayki konuk yazarımızı yazısı tam size göre.

 

Erişilebilir Şehirler İçin Görme Engellilerin Fiziksel Erişilebilirliğine Bir Bakış Yazar: Ercan Şen

 

Geçen ayki bol tahinli yazısından sonra pekmez ve çikolatadan devam edilmesini bekleyen şeker severler maalesef ki beklemeye devam edecekler. Gülcan Altun bu ayki yazısında Engelsiz Eğitim'de süregiden makrome derslerinden bahsediyor. İplikler, ilmekler, eğlenceli sohbetler ve duvara asılması planlanan filler… Filin hortumu ile kuyruğunun nasıl ayrılacağına dair bir şeyler yazmış olabilir mi sizce? Eh, cevabını öğrenmek isterseniz buradan buyurun:

 

Kör Körüne Düğüm Yazar: Gülcan Altun

 

"Memuru ve asgari ücretliyi enflasyona ezdirmedik" cümlesiyle yarışabilecek başka bir abuk cümle olmayacağını düşünenlerden misiniz? Öyleyse Murat Kefeli'nin pratikte gerçekten de işlevsel olan çakma icadını anlattığı yazısına bir göz gezdirseniz iyi edersiniz.

 

Akıllı ve Erişilebilir Poşet Taşıma Makinesi İcat Edildi Yazar: Murat Kefeli

 

Teknoloji yazarımız Sarper Arıkan bu ayki yazısında, AnythingLLM adlı yapay zekâyı anlatıyor. Dosyalarınızı çevrimiçi bir ortama yüklemeden işlemek veya analiz etmek için kullanılan ve belirli kurallar çerçevesinde eğitebileceğiniz AnythingLLM hakkında bilgi almak isterseniz buradan buyurun:

 

AnythingLLM: Yerel ve Açık Kaynaklı Bir Yapay Zekâ Platformu Yazar: Sarper Arıkan

 

"Bir arkadaşa bakıp çıkacağım" diyerek EEEH Dergi toplantısına katılan Ömer Göktaş'ı, dergimizin yeni yazarı olarak toplantıdan ayrılmaya ikna ettiğimizi büyük bir sevinçle haber ediyoruz. Yeni medyayı daha etkili kullanmak istiyorsanız bu yeni serüven çok hoşunuza gidecek.

Bilgisayar Üzerinde Youtube'a Video Yükleme Yazar: Ömer Göktaş

 

Yeni bir sayıda ve yeni bir yaşta görüşmek dileğiyle!

 

Editörden Yazarı: Murat Kefeli