Engelsiz Erişim Derneği ve EEEH Dergi Standı:

 

Merhaba Değerli takipçilerimiz. Bu yıl 13-14 Ekim tarihlerinde Onuncusunu düzenleyeceğimiz Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivalinde, Engelsiz Erişim Derneği ve EEEH Dergi olarak aynı stantta yer alacağız. Festivalimizin 10. Yılını yaşamanın coşkusuyla etkinlik alanında sizleri karşılayacağız. Derneğimizi ve festivalimizi tanıttıktan sonra, sizlerle erişilebilir bir pusula ve şablonla oy kullanma deneyimi yaşayacağız. Eşit, erişilebilir ve engelsiz bir hayata olan inancımızla; sizleri festivalimizi gezmeye uğurlayacağız sizleri. Bu arada, standımızda bulunan EEEH Dergi yazarlarıyla da sohbet etme fırsatını yakalamış olacaksınız.

Sorularınız için her zaman bizlere uğramayı unutmayın. Hem Festivalimizle ilgili, hem derneğimizle ilgili geribildirimlerinizi iletmenizden mutlu oluruz.

 

Değerli Takipçilerimiz: İki Gün boyunca İstanbul Üniversitesinin en güzel kampüsünde birlikte olmaya ve eşsiz tarihi güzelliği olan mekânlarda doyumsuz zamanlar geçirmeye ne dersiniz?

“Hayaller yaklaşmakta olan gerçeklerin gölgeleridir”

 

Dokunarak Okuma Yazma ve Braille:

 

 Bağımsızlığımızın 3B’sinden biri olan Braille’i günlük hayatta nerede ve nasıl kullanırız? Farklı alanlardaki Braille uygulamalarını keşfetmek, Braille içeren materyalleri incelemek ve Latin harfleri ile erişilebilir yazı denemeleri yapmak için standımızı ziyaret edebilirsiniz.

 

İ.Ü. ENUYGAR Merkezi:

 

 İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi 2002 yılında İstanbul Üniversitesi bünyesinde kuruldu. Amacı, disiplinler arası bir yaklaşımla engelliliğin hak temelli tanıtılması, korunması ve bu hakların uygulanması ve geliştirilmesi açılarından, ulusal ve uluslararası alanda kuramsal ve uygulamaya yönelik araştırmalar yapmak, bilgi ve belge toplamak, izleme, işbirliği yapmak, bilgi ağı oluşturmak ve akademik faaliyetlerde bulunmaktır. Türkiye'de disiplinler arası çalışmalar gerçekleştiren ilk yüksek lisans programı olan Engellilik Araştırmaları Tezli Yüksek Lisans Programı, ENUYGAR Merkezi’nin çalışmaları sonucunda kuruldu. 2016 ve 2018 yıllarında engellilik alanında en kapsamlı kongrelerden ikisi gerçekleştirildi. ENUYGAR Merkezi bünyesinde bulunan Engelli öğrenci birimi, öğrencilerin akademik ve sosyal açıdan desteklenmesini sağlamaktadır. Engelli Öğrenci Birimi bünyesinde bulunan Sanat Atölyesi’nde öğrencilere seramik eğitimi verilmektedir. ENUYGAR Merkezi, 10. Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivalinin ev sahipliğini ve organizasyonunu üstlenmektedir.

 

EĞİTİMDE GÖRME ENGELLİLER DERNEĞİ (EGED)

 

2009 yılında görme engelli öğrenciler platformu  (GEÖP) e-posta grubu ile temelleri atılan derneğimiz, 2013 yılında resmi dernek statüsünü kazandı. Değişimin ancak beraber gerçekleştirilebileceğine inanan ve hak temelli perspektifle antihiyerarşik düzenle çalışmalarını sürdüren derneğimiz bu yıl da beyaz baston festivalindeki yerini alıyor.

Bu yıl neler mi var?

Enerjik ve renkli bir stantla sizi karşılayacağız. Özel olarak bu festival için hazırlattığımız karşılama afişlerimiz, festivali gezerken mutlaka dikkatinizi çekecek ve sizi standımıza yaklaştıracaktır.

Standımızda ise, sizi derneğimizle ilgili bilgilendirerek birer gönüllümüz ve üyemiz yapmayı hedefliyoruz. Böylece değişimi beraber gerçekleştirebileceğimiz ekip arkadaşlarımızın sayısını arttırmayı hedefliyoruz.

Standımızda derneğimizle ilgili genel bilgilendirmenin yanında, derneğimizin yürütücülüğünü üstlendiği, görmeyenler için online matematik kütüphanesi oluşturmayı amaçlayan, “Erişilebilir Dijital Matematik Kütüphanesi Projesi” ve erişilebilir müzik içerikleri geliştirmeyi ve nota okur yazarlığını arttırmayı amaçlayan “Notalara Dokunmak” projeleri  hakkında ayrıntılı bilgiler verilerek, uygulamalı bilgilendirmeler yapılacaktır.

Bütün bunlar ve daha fazlası için sizi standımıza bekliyoruz.

13 ve 14 ekim 2023 tarihlerinde 10. Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali’nde , İstanbul Üniversitesi’nde görüşmek üzere.

              

Erişilebilir Desenler:

 

 Geleneksel Tahta Baskı sanatı, dokunarak sanatın kapılarını açar! Tahta işleme ve özel boyalarla desenleme ile yaratılan bu eserler, duyusal deneyimleri zenginleştirir. Dokunsal kalıplar, körlere sanatsal ifadeyi kolayca keşfetme fırsatı sunar. Siz de bu sihirli dünyayı keşfetmek için stantlarımızı ziyaret edebilirsiniz. 🎨🖐️

 

Gokido:

 

Gokido olarak 2021 yılında geliştirmeye başladığımız ve geçen yıl prototip halini siz değerli görme engellilerle buluşturmuştuk. bu sene ise heyecanla çalışmalarımıza devam ederek ürünümüzü piyasaya sürdük. Gokido akıllı bastonu deneyimlemek isteyen herkesi 13-14 ekim tarihleri arasında standımıza bekleriz.

 

GETEM:

 

Ülkemizin kataloğunda en çok sesli eser barındıran erişilebilir kütüphanesi GETEM. Yaptıklarını burada anlatsak bir şeyler eksik kalır. Zaten kendini tanıtmasına lüzum yok. Çıktılarıyla başkalarının onu anlatıp yaşatması yeter. Festivalimizin de ilk başlatıcısı ve çözüm ortaklarından biri oldu uzun yıllar.

Bu yıl standımızda her sene olduğu gibi sürpriz gönüllü okuyucularımız konuğumuz olacak. Ayrıca malum yeni dönemde Dolphin Easy Reader uygulamasıyla yaptığımız işbirliği sayesinde artık içeriklerimize ister iOS ister Android üzerinden de ulaşmanız mümkün. Bununla ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenleri de bekleriz standımıza. Peki ya gönüllü okuyucu olmak istiyorsanız, yolu yordamı, sizden deneme okuması alma ve diğer tüm sorular için biz orada olacağız.

Son olarak her 2 gün de güzel bir yarışma sizleri bekleyecek: okuyanı bil. Yarışmak isteyenlere gönüllü okuyucularımızdın okudukları eserlerden pasajlar  dinletip bunun kim olduğunu  bilmelerini isteyeceğiz. Kazananlara minik ödüllerimiz var. Kısaca erişilebilirliğin kütüphane haliyle buluşmak isteyenleri GETEM’e bekleriz.

 

                              MÜZİK:

 

Çoğumuzun aklından durup dururken bir ezgi akıverir. Müzik platformlarında dinlediğimiz bir şarkı daha başka nasıl çalınabilir diye bir soru zihnimizi gıdıklayıverir ya da bu şarkı benim sesimle nasıl duyulur diye merak ederiz.

Bu sorulara cevap bulmak ve merakımızı gidermek teknolojinin evimizin küçük bir kenarında mümkün kıldığı mini bir stüdyoyla artık mümkün. Nasıl mı cevabı 13-14 ekim günlerinde festival alanımızdaki müzik standında Turgay Gümüş’ün yapacağı MacOS ve iOS platformlarındaki garageband kullanımı ve zoom h6 anlatımında. Bitti mi? Hayır tabi ki.

Dokunmadan bir enstrümanı çalabilir misiniz? Manyetik alanlardan nasıl ses üretilir? Bu soruların da cevabı yine Oğuzhan Gürel ve teraminiyle standımızda. Müziğin manyetik çocuğu Oğuzhan Gürel ve teraminini ve çok daha fazlasını keşfetmek isterseniz standımıza bekleriz.

                             

WeAccess.ai:

 

 WeAccess.ai, günümüz teknoloji dünyasında, görme engelli bireylerin yaşamış olduğu dijital erişilebilirlik problemlerine yapay zeka destekli sürdürülebilir dijital erişilebilirlik çözümleri geliştirmektedir.

Web sitelerini WCAG 2.1 erişilebilirlik standartlarına göre düzenlediği; fotoğraflar için alt metin, videolar için betimleme oluşturduğu; kitap, gazete, dergi, broşür gibi basılı materyallerin erişilebilir hale getirdiği; farklı engel gruplarının ve özel gereksinimli bireylerin web sitelerinde ihtiyaç duyabilecekleri araçları bir araya getirdiği çözümleriyle WeAccess.ai, dijital erişilebilirlik problemlerini ortadan kaldırmaktadır.

 

 

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı