- Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali
- 12 Ekim 2023 Perşembe
- Toplam Okunma: 70
Botanik
İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi 13-14 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan doğamızla ilgili önemli bir etkinliğin duyurusunu yapmaktan mutluluk duymaktadır. Bu etkinlik merkezimiz tarafından daha önce İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi ve İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü (Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü-Bahçeköy Orman Fidanlık Müdürlüğü) işbirliğiyle gerçekleştirilen "Engelsiz Ormanlar" projesinin bir devamıdır.
Bu yılki etkinlik insanların fidan üretme yöntemlerini öğrenmelerini ve deneyimlemelerini teşvik etmek amacıyla düzenlenmektedir. Çelikle fidan üretme, tohum ekimiyle fidan üretme, tüplü fidan üretimi ve aşı yapma teknikleri gibi konular, katılımcılara atölye çalışmaları aracılığıyla anlatılacak ve gösterilecektir. Faaliyet kapsamında katılımcıların bu teknikleri uygulayarak öğrenmelerine fırsat sunulacaktır.
Günümüzde karşı karşıya olduğumuz iklim değişikliği tehdidiyle mücadelede ağaçlandırmanın kritik bir rol oynadığı hepimizce bilinmektedir. Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak her bireyin fidan üretebilme yeteneğine sahip olduğunu ve bu fidanları dikerek hem gelecek kuşaklara karşı sorumluluklarını yerine getirebileceğini hem de iklim değişikliğinin ciddiyeti konusunda toplumsal bilinç oluşturmanın önemini vurgulamayı amaçlıyoruz.
Sizleri 13-14 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşecek bu anlamlı etkinliğimize katılmaya davet ediyoruz. Etkinlikler saat 10.30-12.00 ve 13.00-15.00 arasında yapılacaktır. Ağaçlandırmanın gücünü keşfetmek, doğaya katkı sağlamak ve geleceğimize daha yeşil bir miras bırakmak için bu fırsatı kaçırmayın. Unutmayın, bir fidan dikmek sadece bir ağaç değil, aynı zamanda bir umut fidanıdır.
Bilişim
Bilişim standımızda yapay zekâ kullanımı ve denemelerine yer vereceğiz. Yapay zekâyı birlikte kullanacak, taze taze keşfedeceğiz. Farklı işletim sistemlerinde çalışan ekran okuyucularla yapay zekanın derinliklerine nasıl inilir ipuçlarını paylaşacağız.
Bilişim standımızda; DYS ve BELGENET erişilebilirliğini sağlamak için oluşturulan ekiplerde aktif görev alan Engelsiz Erişim Derneğinden Gökhan Güngör, Android, web programlaması gibi başlıca alanlarda erişilebilir çözümler üzerine geliştirdiği çalışmalarla tanıdığımız ve yapay zekâ tarafında da çalışmalarını gördüğümüz Sarper Arıkan, Yapay zekâ tarafına yoğunlaşmış ve gelişen yapay zekâ teknolojisini yakından takip eden Kadir Ahıska Bilişim standımızda olacak.
Sizler de keşiflerinizi paylaşmak, yöntemlerinizi göstermek, sorularınızı sormak ya da sadece bizimle olmak isterseniz 13 - 14 Ekim’de festivalimizde buluşalım.
Bilişim Standı Programı
Cuma Günü:
12:30-13:30 - Chat GPT'nin Sırları
•Chat GPT Standart ile Chat GPT Plus arasındaki farkları keşfetme.
•Chat GPT'yi nasıl etkili bir şekilde kullanabileceğinizi öğrenme.
•Eklentilere nasıl erişebileceğinizi ve kullanabileceğinizi gösterme.
13:40-14:40 - İstemde Ustalaşma
•Basit istemlerden başlayarak gelişmiş istem tekniklerini öğrenme.
•Chat GPT'ye nasıl daha etkili istemlerde bulunabileceğinizi ve sohbet botunu farklı rollerde nasıl kullanabileceğinizi keşfetme.
14:50-15:40 - Engelsiz Erişim AI Sohbet Botu
•Festival için özel olarak geliştirilen AI sohbet botunu nasıl kişiselleştirebileceğinizi ve kullanabileceğinizi öğrenme.
•Engelsiz erişim için bu botun potansiyel kullanım alanlarına değinme.
•Örnek kullanım senaryoları sunma.
15:50-16:20 - Erişilebilir Linux Deneyimi
•Dizüstü bilgisayarınızda orca ekran okuyucu ile benzersiz bir Linux deneyimi yaşama fırsatı tanıma.
•Linux'un erişilebilirliği hakkında bilgi verme.
•Orca ekran okuyucusu ile Linux kullanımı için temel bilgileri sunma.
Cumartesi Günü:
12:30-13:00 - BeMyEyes Kullanımı ve İpuçları
• BeMyEyes'in ne olduğunu ve nasıl kullanılacağını açıklama.
• BeMyEyes ile odak betimlemesi alma süreçlerini gösterme.
•BeMyEyes kullanırken dikkate almanız gereken ipuçları ve pratik öneriler paylaşma.
13:10-14:10 - Görsel Betimlemeler ve Tartışma
•Grafik, matematik ve benzeri görsellerin BeMyEyes ile nasıl betimlendiğini ve alınan sonuçları gösterme.
•Katılımcılar ile aldığımız betimlemeler üzerine konuşma.
14:20-15:20 - Yapay Zeka ve BeMyEyes Karşılaştırması
•BeMyEyes ile yapay zeka uygulamalarını karşılaştırma.
•Google Bard ve Bing Chat GPT gibi yapay zeka özelliklerine sahip platformları inceleme.
•Bu platformlar arasında görsel betimlemeleri karşılaştırma ve değerlendirme.
15:30-15.40 - DeepL ve Çeviri İpuçları
•DeepL çeviri platformunun ne olduğunu ve nasıl kullanılacağını anlatma.
•DeepL'in özelliklerini ve avantajlarını vurgulama.
Erişilebilir Fotoğrafçılık
Mustafa Hoca ile festivalde buluşup fotoğrafçılığın evrensel güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Erişilebilir yöntemlerle nasıl mükemmel kareler yakalayabileceğinizi öğrenmek için standımıza uğramayı unutmayın. Hep birlikte anıları ölümsüzleştirelim!
El Becerileri Standı:
Makromeden takı tasarımına ve dikişe kadar her şeyi bulabileceğiniz standımız sizi bekliyor. Güzellik ve beceri dolu anları deneyimlemeye hazır mısınız? Standımıza uğramadan gitmeyin.
Marangozluk ve Tamir
Marangoz arkadaşımız Sadık Kılıç'ın yapmış olduğu ürünleri zaman zaman farklı yerlerde görme imkânımız oluyor. Peki ya festivalde hepsine bir arada dokunmak istemez misiniz? Marangozluk ve tamir konularında deneyim kazanmak isteyenlere kapılarımız açık. Festivale geldiğinizde standımızı keşfedin.
İ.Ü. Paralimpik Bisiklet:
2018 yılında İ.Ü. öğrencileri tarafından kurulan İ.Ü. Paralimpik Bisiklet Kulübü ile paralimpik bisiklet sporunu engelli ve engelsiz öğrencilere ulaştırmak, sporun birleştirici gücünü kullanarak toplumsal önyargıları yıkmak için standımızı ziyaret edip bize katılabilirsiniz.
Eşpedal Derneği:
Tandem bisiklet sürüşü yapmak isteyenler için deneyimli pilotlarımız eşliğinde kısa sürüşler yapabilir, bolca bisiklet sürme deneyimi yaşayabilirsiniz. Tandem bisikletlerden kamp malzemelerine kadar her şeyi inceleyebilmek için standımızı ziyaret edebilirsiniz.
Bağımsız Hareket ve Parkur:
Bağımsız yaşamın önemli bir unsuru olan bağımsız hareket becerisini deneyimlemeniz için sizi standımıza bekliyoruz! Farklı baston çeşitleriyle tanışabilir, bağımsız hareket parkurumuzda becerilerinizi test edebilirsiniz.
İ.Ü. İlkyardım Standı:
Merhaba, İlkyardım standımıza hoş geldiniz. Bu stantta sizlere temel ilk yardım eğitimi vermeye çalışıp günlük pratiğimizde kullandığımız temel tıbbi aletlerin nasıl kullanıldığını öğreteceğiz, sargı nasıl sarılır, maket üzerinde kalp masajı nasıl yapılır, boğazına yemek kaçmış bir çocuğa nasıl müdahale edilir gibi faydalanabileceğinizi düşündüğümüz uygulamalar göstereceğiz. İstifade edeceğinizi umuyoruz.
Oyun ve Hobi:
Oyunlar dünyasına dalın! 10. Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali'nde strateji ve eğlence bir arada. Oyun standımıza gelin, farklı ve kapsayıcı oyunların keyfini çıkarın.
Erişilebilir Her Şey:
Erişilebilir Her Şey, erişilebilir bir dünyanın oluşturulmasına katkıda bulunan bir sosyal girişimdir. Kurumlarla işbirliği yaparak, engelli çalışanların ve kullanıcıların deneyimlerini erişilebilir hale getirir. Erişilebilirlik odaklı süreçler ve standartlarla kurumları destekler, fiziksel, içeriksel ve sosyal kapsayıcılığı artırır. Standımızda projelerimizi keşfedebilir, erişilebilirlik sorunlarına çözümler geliştirebilirsiniz. Birlikte daha erişilebilir bir dünya inşa etmek için sizleri bekliyoruz!
Yeşilay:
Sayın Beyaz Baston Festivali Yetkilileri,
Yeşilay olarak "Beyaz Baston" etkinliğine katılmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Etkinlik boyunca gerçekleştireceğimiz stant faaliyetimizde, erişilebilirlik konusundaki çalışmalarımızı sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Yeşilay olarak, toplumun her kesimini kapsayan ve her bireyin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesini hedefleyen bir kuruluş olarak, erişilebilirlik konusuna büyük önem veriyoruz. Bu nedenle, etkinliğimizi herkesin rahatlıkla ziyaret edebilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmak amacındayız.
Etkinlik alanımızda aşağıdaki erişilebilirlik önlemlerini alacağımızı taahhüt ediyoruz:
- Fiziksel Erişilebilirlik: Standımız, tekerlekli sandalye kullanıcıları ve fiziksel engellilere kolay erişim sağlamak için uygun bir şekilde düzenlenecektir. Stant girişi ve içi geniş bir geçiş alanına sahip olacak, böylece herkes standımıza rahatlıkla girebilecektir.
- Sesli Yardım: Standımızda, görme engelli ziyaretçilerimize yardımcı olmak için sesli rehberlik sunacak personel bulunacaktır. Ayrıca, önemli bilgileri içeren, Braille alfabesi ile basılmış olan dergimizi de katılımcılarımızla paylaşacağız.
- İletişim: Etkinlik boyunca erişilebilir kıldığımız tüm materyallere hakim olan bir eğitim uzmanımız katılımcıların sorularını cevaplamak ve bilgilendirme yapmak üzere stantta görevli olacaktır.
- Bilgilendirme Materyalleri: Standımızdaki bilgilendirme materyalleri, konuyla ilgili temel bilgilere erişim sağlayacak şekilde basit ve anlaşılır bir dille hazırlanmıştır.
- Dijital Erişilebilirlik: Etkinlikle ilgili bilgilere ve kaynaklara, internet üzerinden de erişim sağlanabilecektir. Web sitemiz, engelli kullanıcılar için uygun hale getirilmiş ve erişilebilirlik standartlarına uygun olarak tasarlanmıştır.
Yeşilay olarak, herkesin etkinliğimizi ziyaret edebilmesini ve katılabilmesini sağlamak için elimizden gelen çabayı göstermekte kararlıyız.
Sesli Betimleme Derneği:
Sesli Betimleme Derneğinin açacağı stant, katılımcılara öncelikli olarak SEBEDER’in faaliyetleri hakkında bilgi verecek. Farklı kurumların yaptırdıkları betimlemelere hangi yollarla ulaşabilecekleri hakkında katılımcılar bilgilendirilecek. Ayrıca özellikle dizi ve sinema filmleri hakkında kanal ve kurumlara nasıl talep oluşturabilecekleri, nerelere yazabilecekleri konusunda da standımıza uğrayanları yönlendirme fırsatı bulacağız.
SEBEDER’in kendi bütçesiyle herhangi bir sponsoru olmadan yaptığı sinema filmleri ve belgeseller için bir talep formu oluşturulacak ve standa uğrayanlar talep ettikleri filmleri buraya yazdıracaklar.
Betimleme nedir? Nasıl yapılır? Hangi alanlarda yapılır? Betimleme çalışmalarının ilerleyişi, dünü ve bugünü hakkında bilgilendirmeler ve söyleşi yaparken gören misafirlerimize, arzu ederlerse, küçük betimleme denemeleri de yaptırılacak.
Evcil Hayvan Standı:
Artık günümüzde evcil hayvanlar yaygın bir şekilde evlerimizde bizlerle birlikte yaşıyorlar. Sadece evimizi değil yaşamımızı da paylaştığımız bu dostlarımızla kurulan duygusal bağ bizler için çok değerli. Bu nedenle aramızda evinde veya bahçesinde evcil hayvan besleyen dostlarımızın onların bakımı, konforu ve sağlığı konularında bilgilenmesinin faydalı olacağını düşündük. Bu amaçla İ.Ü. Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi’nden Prof. Dr. Alev Akdoğan Kaymaz hocamız ile iletişime geçtik ve festivalimizde evcil hayvanlar ile ilgili bir stant açılması için çalışmalara başladık. Şimdi bir evcil hayvanınız olsun ya da olmasın hepinizi Evcil Hayvan Standına bekliyoruz. Ayrıca bu standımızda çocuklar için de bir sürprizimiz var.
Gündelik Pratik Ürünler:
Mutfak ve ev işlerinde günlük hayatımızı hangi araç gereçleri kullanarak daha erişilebilir hale getirip kolaylaştırıyoruz? Ufak ama işlevsel eşyaları tanımak, ipuçlarını yakalamak ve paylaşımda bulunmak isterseniz standımıza bekleriz.
Astronomi:
İÜFF Amatör Astronomlar Kulübü olarak etkinlikte açmayı planladığımız stantta: - Köpük toplardan Güneş Sistemi maketi. - Güneş lekelerini büyük ölçekli bir köpük toptaki girinti çıkıntılarla gösterme. - Dokunma duygusuna hitap edecek şekilde takım yıldızlar atölyesi. - Teleskopla Güneş gözlemi yapmayı planlamaktayız.
Üreme Sağlığı:
Üreme Sağlığı Standı
Bu yıl ikinci kez Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Özlem Demirel Bozkurt ve Sümeyye Bakır, kadın sağlığı standı ile bizlerle birlikte olacaklar. Stant kapsamında kadın kanserlerinden korunmaya yönelik bilgiler paylaşırken giyilebilir bir meme maketi üzerinde meme muayenesi yapma fırsatı sunulacaktır. Katılımcıların kadın anatomisi hakkında bilgi edinmelerini sağlamak için kadın genital anatomi maketleri üzerinde uygulamalar yapılacak ve jinekolojik muayene malzemeleri de tanıtılacaktır. Ayrıca, gebelik sürecinin anne karnındaki gelişimini gösteren tablo ile bu konuda merak edenlere bilgi sunulacaktır. Stant ziyaretçilerine, üreme sağlığı konusunda sesli bilgilendirme içeren bir CD sunulacaktır. Standımıza yalnızca kadınlar değil, kadın sağlığı ile ilgilenen veya bebeğin anne karnındaki gelişimini merak eden herkesi bekliyoruz.
WeWALK:
WeWALK olarak, yeni hizmetimiz DANIŞ görüntülü destek hizmetini 13-14 Ekim boyunca Beyaz Baston Festivali katılımcılarının kullanımına ücretsiz olarak açıyoruz! Alana ulaşım sağlarken, stantları gezerken kullanabilirsiniz. Ayrıca WeWALK standında katılacağınız sürpriz etkinliklerle Kahve Dünyası Hediye Kartı gibi farklı hediyeleri kazanma şansınız olacak!
12 Ekim’e kadar DANIŞ’ı aktif kullanan ilk 20 kullanıcımız için de onlara özel hazırlattığımız telefon askılarından hediye ediyor olacağız.
Seramik:
ENUYGAR Sanat Atölyesi'nde seramik sanatının dünyasına adım atın! Taş Odalar'da faaliyet gösteren atölyede, çamur ile bardak, tabak, kâse, heykel ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Negatif enerjiyi pozitife çevirerek gününüzü sanat ve neşeyle doldurun, stresi unutun. Sizleri standımıza bekliyoruz.
Yemek:
Lezzet dolu bir festival sizi bekliyor! Körlerin yemek yapma sanatını deneyimlemek ve birbirinden lezzetli yiyecekleri tatmak için standımıza uğrayın. Festival klasiği kekimizin kokusu sizi cezbetmeye hazır!