- Selen Özel Bilgi Yarışması
- 12 Mayıs 2015 Salı
- Toplam Okunma: 14
Bu yıl 8.'sini düzenlediğimiz, her geçen yıl daha iyisine ulaşmak adına çaba gösterdiğimiz Selen Özel bilgi yarışmamız 9 Mayıs 2015 tarihinde yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Oldukça çekişmeli, birbirinden renkli dört oturuma ve etkinliğe sahne olan yarışmamıza katılım gösteren tüm yarışmacıları kutlar, seyirci katılımcılarımıza teşekkürlerimizi sunarız.
Bu yılki yarışmamızda da 2008 yılından beri düzenlediğimiz bilgi yarışmalarına 2010 yılı itibarı ile kendisinin ismini verdiğimiz, genç ve pırıl pırıl bir zihinken yaşadığı Guillain barre sendromu nedeniyle aynı yıl hayatını kaybeden Selen Özel'in annesi Fehime Özel aramızdaydı. Ayrıca Fehime anne yarışma salonunda yer alan herkese oturum aralarında tükettiğimiz ve hayli lezzetli bulduğumuz bir ikramda bulundu. Kendilerine bizlerin yanında oldukları ve gösterdikleri incelik için en içten teşekkürlerimizi sunuyor, bu vesileyle aramızdan ayrılan Selen Özel'i bir kez daha saygıyla ve rahmetle anıyoruz.
Bu yıl yarışma yenilik ve gelişimlerimize yenilerini eklediğimiz ve daha profesyönel bir iş ortaya çıkardığımıza inandığımız bir yarışma etkinliğiyle sizlerin karşısındaydık.
Yarışma için planlanan yeni alanımız Boğaziçi Üniversitesi Uçak Savar Kampüsünde yer alan Garanti Kültür merkeziydi. Salonun geniş sahnesi ve oturma düzeni, yarışmacı ve seyircilerimizi daha ferah ve profesyönel bir mekanda ağırlamamıza olanak sundu. Bizler de "Eşit, Erişilebilir, Engelsiz Hayat" savunucuları olarak; halen herkesin erişilebilir kullanımına uygun mekanların azlığı nedeniyle kullanıcılarımıza bulunduğumuz mekanı daha erişilebilir hale getirebilmek adına elimizden gelen gayreti gösterdik.
Erken saatlerde etkinlik mekanına ulaşan gönüllü destekçilerimiz Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve Engelsiz Erişim Ekibinden arkadaşlarımız, Mustafa Tezcan'ın koordinesinde mekanın Lavabo, girişten salona geliş, oturma ALANLARI GİBİ noktalara GÖRME ENGELLİ KATILIMCILARIN daha rahat yönlenebilmeleri adına metrelerce kabloyu etkinlik alanına döşediler. Aynı zamanda sahne üzerine de kenarların tehlikeli olmasının önüne geçmesi adına güvenlik şeritleri konumlandırıldı. Bu işlemler süresince orada bulunarak yoğun emek harcayan Mustafa'ya huzurlarınızda içten teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Bu sayede alana gelen görme engelli katılımcılarımızın kablo klavuzu takip ederek daha özgür hareket edebilmeleri, sahne üzerinde yaşanabilecek kazaların önünü almak ve mekan erişilebilirliğinin artırılması amaçlandı.
Garanti Kültür Merkezi yetkilileri ve alana metro, otobüs durağı gibi kilit noktalardan katılımcıları karşılamak üzere görev alan, erişilebilirlik düzenlemelerinde büyük rolü olan gönüllü Boğaziçi Üniversitesi Öğrencilerine ve katkı veren herkese içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.
yeniliklerimiz bunlarla sınırlı kalmadı. Sizlerce yaptığımız etkinliğin bir geri bildirimi olduğuna inandığımız yüksek başvuru sayısına kayıtsız kalamadık. Oturumlarda yarışan grup sayısını mekanın da el verişli olmasını göz önünde bulundurarak 8 gruba çıkardık ve toplamda 24 grubun bizimle olup yarışma heyecanını paylaşmasını amaçladık.
Etkinliğe katılanlara Engelsiz Erişim Derneği ve Akdeniz Üniversitesi İş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz Engelsiz Eğitim Projemizin sesli kayıtları DVD olarak dağıtıldı.
Yarışmamız güneşli bir İstanbul sabahı saatler 10'u gösterdiğinde, çekilen kura sonucu oturumlarda yarışacak grupları belirlediğimiz bölüm ile start aldı. Kura kısmında grup sözcülerine Braille kura çekimi desteği sunarak, erişilebilir bir kura gerçekleştirmiş olduk. Ayrıca geçen yıldan başlatmış olduğumuz bir şablon içersine yerleştirilen cevap kağıdının bir mühürle imzalanarak yanıtların verilebilmesi, bahse konu şablon mühür ve pusula noktasında da erişilebilirliğin gözetildiği bir yanıtlama olanağını yarışmacılarımıza sunmanın gururunu yaşıyoruz.
Yarışmacılarımızın yanıtları sonrası oluşan puanlama tablosunun skor tahtasıyla izleyici ve yarışmacılara sunulması, soruların projeksiyon yardımıyla gören yarışmacı ve katılımcılar tarafından takip edilmesinin sağlanması da yine artılarımızdandı.
İlk oturumda yarışacak grupların belirlenmesi ve yerleşimi sonrası başlayan oturumumuzda yaşanan çekişme, diğer oturumların nasıl enerjik ve heyecanlı olacağına işaret eden bir nitelikte gerçekleşti.
Bu yıl oturum gruplarına oturum başlarında çektirilen kuralar sonucu belirlenen 10 adet soru yöneltilerek galibi belirleme yoluna gidildi. Oturum sonlarında eşitliğin bozulmaması halinde sunucularımızın çektiği ekstra kuralarla belirlenen ek soruların gruplara yöneltilmesi sonrası kazananın belirlenmesi amaçlandı.
Birinci Oturuma katılan gruplar son ana kadar mücadeleyi bırakmadılar.
Oturum galibi gruplar ise Çağrı Doğan, Elif Nur Aybaş ve Eyyüp İler'in oluşturduğu Grup Paramaz ve Uğur Deniz, Kürşat ceylan, Efe Aydemir üçlüsünden oluşan Grup Şahmerdan oldu.
Kısa bir ara ve Fehime Annenin lezzetli ikramı ardından gerçekleşen ikinci oturum sonunda ise: Mehmet Hanefi Çifçi, Merve Açıl ve Büşra Durmuş'tan oluşan Psikolojik Deli ipi göğüslerken; Müslüm Libak, Derya Bilgin ve Emre Ev üçlüsünden oluşan Pedrus'un ikinciliğiyle oturum sonuçlandı.
Öğle yemeği arasından sonra 3. oturum başladı. Final öncesi son oturum da katılan renkli gruplarla eylenceli ve çekişmeli geçti.
Bu oturumun birincisi Oğuz Akkaya, Zeynep Aybaş Akkaya ve Ilgın Başoğlu'nun oluşturduğu Denge olurken, ikincilik de Ayhan Öztürk, Esra ve Alper Kaliber'den oluşan Çilekli Margarita'nın oldu.
Final oturumumuzun özelliği ise oturumlarda sorulan çoktan seçmeli soruların yerine tek yanıtlı soruların finalist gruplara yöneltilmesi oldu.
Oldukça çekişmeli ve heyecanlı geçen bu oturumun galibi, ilk oturumun birincisi olan ve yarışmayı da şampiyon bitirmeyi başaran; Çağrı Doğan, Elif Nur Aybaş ve Eyyüp İler'den oluşan Grup Paramaz oldu.
Ardından ikinci ve üçüncünün belirlenmesi adına yarışmacılara çok sayıda yedek soru yöneltildi.
Üçüncülüğün belirlenmesi esnasında bile hala devam eden mücadeleye sahne olan bu oturumun ikincisi; Uğur Deniz, Kürşat Ceylan ve Efe Aydemir isimli yarışmacıların oluşturduğu Şahmerdan adlı grup olurken, üçüncülük Mehmet Hanefi Çifçi, Merve Açıl ve Büşra Durmuş isimli yarışmacılardan oluşan Psikolojik Deli grubunun oldu.
Tüm oturumlarda bir gelenek haline getirdiğimiz "seyirciye sor" bölümlerinin talihlilerine hediyelerimiz oldu. Yine Erişilebilirlikten ödün vermedik ve Seyirciye sor kısmımızın kuraları da Braille ve gören katılımcılar için normal yazı ikilisinden oluşmaktaydı.
Yarışma sunucularımız noktasında bir yeniliği daha sizlerle buluşturduk. Dört oturum için farklı ikililerden oluşan sunucu ekiplerimiz, bu kararı vermekle ne kadar isabetli bir seçim yaptığımızı renkli sunumlarıyla bizlere gösterdiler.
İlk oturumda Kadim ve espiri yüklü sunucumuz Serdar Kulak'ın partneri genç arkadaşımız Sadriye Görece idi.
İkinci oturumda Yine sözü gençlere verdik ve Bahar yavuz / Turgay Gümüş ikilisinin renkli sunumuyla oturumu sonlandırdık.
Üçüncü oturumumuzun ikilisiyse daim EEEH Dergi yazarları idi. Derneğimiz genel sekreteri ve her taşın altında mutlaka eli bulunan Engin Yılmaz'a yine genç ve Sempatik bir Engelsiz Erişim üyesi olan Gamze Sofuoğlu eşlik etti.
Son oturumda sunucumuz Gamze'yi bırakmadık; ilk oturumda da yer alan ve yarışmanın simge değerlerinden olan Serdar Kulak kendisine eşlik etti.
Yarışma heyecanının hafiflemesinde önemli rol oynayarak izleyen ve yarışanlara keyifli dakikalar yaşatan sunucu altılımıza tebrik ve teşekkürlerimizi içtenlikle sunuyoruz.
Final oturumumuz sonrası ödül törenine geçildi.
Birinci olan yarışmacılara Sesli Betimleme Derneği sponsorluğunda 1200 TL, İkinci ve üçüncü olan yarışmacılara da yine sponsorumuz Sesli Betimleme Derneği tarafından sağlanan 800 ve 400 TL'lik nakit çekler verildi.
Ayrıca gelenekselleşen ilk üçe madalya, birinci gruba da kupası takdim edildi.
Ödüllerin dağıtımında ise roller Sesli betimleme derneği başkanı Olgun Yılmaz ve yine Sesli Betimleme Derneği’nden Betimleme seslendirmeni Çiğdem Banu Yeşilırmak, Selen'in Annesi Fehime Özel, Engelsiz Erişim Derneği genel başkanı Adem Vural, Engelsiz Erişim Derneği genel sekreteri Engin Yılmaz, Engelsiz Erişim Derneği üyeleri Çağrı Artan, Levent Açlan, Ayça Balcı ve yarışma organizasyon ekibindeki arkadaşlarımız tarafından gerçekleştirildi.
Tüm oturumlar süresince gözlemcilik görevi alan masa gözlemcisi ekibi:Gökhan Güngör, Canan Çam, Sevda Yılmaz, Gürcan Sağlam, Turgay Gümüş, Mürşide Vural, Bahar Yavuz, Engin Yılmaz, Ramazan Yücel ve Levent Açlan’dan oluştu.
Yarışma puanlamaları Ayça Balcı, teknik masa Adem Vural, Projeksiyon yönetimi - Çağrı Artan, sunum ve işleyiş koordinasyonu da Engin Yılmaz ve Levent Açlan başta olmak üzere tüm gönüllü öğrenci ve katılımcıların iş birliğinde gerçekleşti.
Öğle yemeği için sağlanan kumanyalar Mustafa Tezcan ve Boğaziçi Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı desteğiyle sunuldu.
Yarışmacı katılımcılarımızdan bazılarına ise Ortaköy Lions Kulübü bünyesinden bir ekip konaklama noktasında yardımcı oldu. Lions’ların aramıza kattığı ve yarışmacı gruplardan birinde bizimle olup yarışmaya renk katan, ilk kez orada olmasına rağmen uyumlu ve sıcak tavrıyla etkinliğe renk veren genç öğrenci Ilgın Başoğlu’na da katkısı ve katılımı için teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Günün Finalini de Boğaziçi Üniversitesi New Hall binasında yer alan New Hall Çatı’da yenen bir akşam yemeğinde katılan yarışmacı, seyirci ve yarışma organizasyon ekibinin iştirakiyle gerçekleştirmiş olduk.
Yarışma boyunca desteğini esirgemeyen gönüllü boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de etkinliğin her noktasında bizlerin yanında yer aldılar. Ayrıca istenen her alanda ani gelişen destek ihtiyaçlarına hızla cevap veren, jokerlerimiz Nilay Artan ve Elif Bulut'a içten bir teşekkür etmeden geçemedik.
İsimlerini sayamadığımız ve orada bulunan tüm gönüllü arkadaşlarımıza destekleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Çok yakında yarışmaya ait görüntü ve fotoğraflara sosyal iletişim adreslerimiz ve sitemizden ulaşabileceksiniz.
Seneye daha güçlü ve yenilikçi bir vizyonla karşınızda olmayı umuyor, katılımınızı bekliyoruz.