- Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali
- 30 Ekim 2019 Çarşamba
- Toplam Okunma: 22
Değerli Engelsiz Erişim takipçileri,
Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivalimizi bu yıl 11-12 Ekim günlerinde, Boğaziçi Üniversitesinin Güney Kampüsünde, harika bir bahar havası eşliğinde sıcacık coşkumuzla gerçekleştirdik.
Sözümüzü tuttuk, hayallerimizi okyanuslara, coşkumuzu rüzgarlara, umudumuzu güneşe, heyecanımızı yağmura yükleyip sizinle buluştuk. Yanımıza yol arkadaşımız erişilebilirliği, can yoldaşımız eşitliği ve en büyük hedefimiz engelsizliği de almayı unutmadık. Tüm bunlara sizin de varlığınız eklenince, festivalimiz unutulmaz anlar arasına ekleniyor her geçen gün. “Ne Sınıflandır! Ne Sınırlandır!” dedik ve sınıflandıran ve sınırlandıran her şeye herkese 11 Ekim sabahı Boğaziçi Üniversitesi güney kapısından okul meydanına doğru büyük bir kalabalıkla yaptığımız özgürlük yürüyüşüyle başkaldırdık hep birlikte.
Her festivalimizde olduğu gibi bu yıl da Engelsiz Erişim Derneği’nce açılan stantlar yanında, çok ilginç ve büyük sürprizlerle dolu yepyeni stantlarımız da açıldı. İki Gün boyunca festival alanımızda toplam 28 farklı stant açıldı. Her bir standın kendine özgü etkinlikleri ve heyecan yaratan yarışmaları gerçekleşti.
Sahne ve Performans standındaki Engelsiz Erişimcilerin çağırdığı konuklar gün boyunca bizi müziğe doyurdular.
Sağlık standımızda çokça merak ettiğimiz pek çok araç ve sağlık ekipmanlarına dokunma ve onları deneyimleme şansı elde etti katılan konuklarımız.
Minyatür Orman standıyla, bitkilerin dünyasına küçük bir kapı araladık ve Limoni Selvi'den Çam'a birçok fidanla selamlaştık.
Dokunsal Materyal Atölyesi, Haritalar, Engelsiz Çizgiler ve 3BYEM stantlarıyla, karikatür, coğrafya ve fen bilimlerinin dünyasına dokunarak ulaştık.
Origami ve Oyun stantlarımızla gören görmeyen birlikte oyun oynamanın tadını ve erişilebiliğin adını bu evrene kazımayı hedefledik.
Tamir standımızla, yine büyük bir iz bıraktık festivalimize. Hazırlanan düzenek üzerinde musluk değiştirme, piriz takıp çıkarma, matkap kullanarak evdeki çok basit günlük işlerimizi yapabileceğimizi gösterdik ve süper marangoz yeteneğimizle orta sehpa, satranç ve tavla oyunlarını paylaştık.
Hayal Ortağım standıyla gelecek için yeni hayaller kurduk ve yeni hayal ortakları bulduk kendimize.
GETEM standıyla özleştiğimiz yazarları, birbirini merak eden kitap okuyucularını ve onları uzaklardan dinleyenleri küçük bir sevgi masasında buluşturduk.
Yemek standıyla festival alanını nefis kokulara ve lezettlere boğarken, erişilebilir ve pratik yemek yapma sırlarını da paylaşmayı ihmal etmedik.
Kişisel Bakım standıyla, kendimizle yakından ilgilenmeyi, yaşam içindeki pratik körcül becerilerimizi paylaşmayı da ekledik; düğme diktik, iğneye ip geçirdik, makyaj yaptık, ayakkabı boyadık ve hatta rektöre düğüm atmayı öğrettik.
Spor standıyla bedenimizi, zihnimizi ve ruhumuzu dinlendirdik. Tabii birazcık da konuşan iple ip atladık.
Engelsiz Erişim standımızla 2005’ten bu yana olan çalışmalarımızı, gelecek planlarımızı ve aktivist kimliğimizi anlatmaya ve paylaşmaya çalıştık.
EEEH Dergimizin standıyla, bir kimlik olarak engelli olmanın felsefesini okuyucularımızla konuşurken, yazmak için yeni konular aramayı da ihmal etmedik.
Müzik Enstrümanları standımızla dokunmamızın mümkün olmadığı uzak ülkelerin enstrümanlarının birebir seramik ve ahşaptan yapımlarıyla tanıştık. Bir de onları QR koduyla konuşturduk ki gelip görmeliydiniz.
Rehber köpekler standımızla bağımsızlık için farklı erişilebilir çözümleri de düşündürmeye çalıştık.
Bilişim standımızla, bilişimin ve teknolojinin sınırları yok eden anlamını erişilebilirlikle birleştirdik.
Altı Nokta ve Doksan Tekstil Standımızla Braille’in kullanım alanlarının sınırsızlığını deneyimleme fırsatı bulduk.
EGED Standı bize örgütlü mücadelenin her alanda sürdürüldüğünü, eğitimin de bunun dışında kalamayacağını gösterdi.
Eşpedal Standı ile çocukluğumuzun büyük armağanı bisiklete tekrar ya da ilk kez binme fırsatını bulduk.
Braille Technic ile körcül teknoloji ürünlerine dokunduk. Laf aramızda, Braille Technic’ten bir sonraki festival için dünden bugüne körcül teknoloji ürünlerini, tanıtma sözünü aldık.
Braille standımız her sene olduğu gibi bize Braille ve Latin okuma ve yazmanın dokunarak hangi yöntemlerle yapılabileceğini anlattı.
İstanbul Sokakları Standımızda kör demedik, gören demedik, aldık bastonu elimize ve hazırlanan engelli parkuru engelsizce ve en hızlı şekilde tamamlamaya çalıştık.
Sesli Betimleme Standı ile filmlerin ve dizilerin küçücük dokunuşlarla erişilebilir hale nasıl gelebildiğine tanık olduk.
Bu coşkumuza ortak olan siz sevgili takipçilerimize ve 10 Ekim Perşembe akşamı Sporun Sesleri etkinliğimizde bizimle birlikte olan Sayın Levent Özçelik ve Erdoğan Arıkan ile 11 Ekim akşamı Sağlık Seminerinde bize hastanelerin bölümlerini betimleyip sorularımızı cevaplayan ve 12 Ekim Cumartesi günü Sağlık Standımızda bizimle birlikte olan Doktor Ahmet Mart”a emeklerinden; Festivalimizin en büyük sponsoru
katkılarından; ve erişilebilirlik yolunda her zaman birlikte yürüdüğümüz Sesli Betimleme Derneği’ne katkılarından;
festivalimiz boyunca masalarımızı süsleyen erişilebilir masa örtülerimizi sağlayan
Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şubesi
ve
yarattıkları güzellikten; İki gün boyunca stant görevlilerimize sundukları lezzetli paketlerle
gelen konuklarımıza sağladıkları ikramlar nedeni ile
ve 11 Ekim akşamı Festival Kokteylimizi hazırlayan
tattırdıkları lezzetlerden; tüm festival sürecimizi fotoğraflayarak ölümsüzleştiren
emeklerinden, müzik enstrümanlarımızı hazırlayan
katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz.
Dedik ya biz tam anlamıyla bu yıl da festivalledik ve gelecek için şimdiden çalışmaya başladık. Erişilebilrliğin her tonunu ve yeni tonlarını eklemek için seneye yine birlikte festivallemek üzere diyor ve eşit, erişilebilir ve engelsiz bir yaşam için birlikte mücadele etmeyi diliyoruz.
Tabii ki önümüzdeki festival için sizin de görüşleriniz çok önemli. Bu nedenle aşağıda paylaştığımız bağlantıdan öneri ve eleştirilerinizi bize iletirseniz, çok mutlu olacağız.
Levent Özçelik ve Erdoğan Arıkan söyleşisi video kaydı
Levent Özçelik Ve Erdoğan Arıkan söyleşisi ses kaydı