- Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali
- 28 Ekim 2022 Cuma
- Toplam Okunma: 87
Yenilenmiş bir kadro, yepyeni bir alan ve iki yıllık online bir pandemi sürecinin ardından sıvadık kolları. Bilinmezlik, kaygımızı olduğu kadar heyecanımızı da besliyordu. Yeni bir yer bulma telaşı, hızla akan zaman ve Yaklaşan Ekim ayı.
Ağustos ortasında yerimizin belli olmasıyla süreç şekillenmeye başladı. Bu yıl ev sahibimiz İstanbul Üniversitesi, mottomuz ise “Fark Eder” olacaktı. Ortağımız ENUYGAR ile hızla başladık çalışmalara. Gerekli izinler alındı. Festival komitesi, geçmişin güçlü deneyimleri ve yani olanın heyecanıyla yoğunlaştırdı çalışmalarını.
Beklenen gün geldiğinde sımsıcak bir heyecan sarmaladı bizi. Festivalimizi yeni gözlemleyenler, yıllarca festival deneyimi ve heyecanını deneyimlemiş olanlar; aynı coşkuyla yürümeye başladı festival alanına. Erişilebilirlik sözümüz Beyazıt’ta çınlamaya başladı. Coşkulu yürüyüşümüzün ardından İstanbul Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Figen Cihan’ın, Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın hocamızın ve başkanımız Nurşen Korkmaz’ın güzel konuşmalarının ardından stantlarımızdaki yerlerimizi aldık.
Stantlarımız her zamanki gibi erişilebilir bir hayatın kanıtı niteliğindeydi. Erişilebilir fotoğrafçılık standında, Mustafa Gülek denetiminde Erişilebilir Fotoğraf çekmeyi deneyimledik. Yepyeni stantlarımızdan birisi de Erişilebilir Desenler standıydı. Oya Ünal’ın denetiminde çanta üzerine çeşitli desenler yapmayı deneyimledik. İlgi çekici stantlardan birisi, Üreme Sağlığı standıydı. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nden Özlem ve Aylin Hocalar eşliğinde bir bebeğin plasenta halinden itibaren gelişimini maketler üzerinde öğrendik. Engelsiz Erişim standında erişilebilir oy kullanıp, EEEH Dergi standında Canan Çam Yücel’in kitabını edindik. Bisiklet keyfimiz bu festivalde de vazgeçilmezlerdendi. Eşpedal ve Paralimpik Tandem Kulübü Bizimleydi. Üç B’nin vazgeçilmezi olan Braille okuma yazma deneyimini, Dokunarak Okuma ve Yazma standında geliştirdik. Goikido, Spor ve Seramik stantlarımız ziyaretçilerini ağırladı. Braille Teknik, EGED, Altı Nokta Körler Vakfı yine bizi yalnız bırakmadı. Ev sahibimiz ENUYGAR standı, festivalimizin önemli stantlarındandı. Kızılay Engelsiz ve Hayata Dokunuyorum stantları, bu yıl festivalimizin ilklerindendi. Müzik standımız stant gezilerimize ezgileriyle eşlik etti.
Festivalimizin en önemli stantlarından olan GETEM de festivaldeki yerini aldı. Bağımsız Hareket ve Parkur standında çeşitli bastonları inceleme fırsatı bulduk. Yemek standı enfes tatlarla festivalimize lezzet kattı. WeWalk, Bilişim, Erişilebilir Her Şey, Erişilebilir Ebeveynlik, İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi, Kişisel Bakım ve El Becerileri, Marangozluk ve Tamir, MTA, Origami, Oyun ve Hobi stantlarında erişilebilirliğe dair ne varsa deneyimleme imkânı bulduk.
Akşam etkinliğimizde ise sıra dışı bir deneyimi konuştuk. Kör şoförle akşam yolculuğunda, caddeleri erişilebilir olarak turlayabileceğimiz araçların hayalini heybelerimize kattık. Festival sponsorlarımıza plaketlerini verip erişilebilirlik sözümüz ve coşkumuzla 9. Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivalimizi tamamladık.
Festivalimize sponsor olan İGA Havalimanı İşletmesi’ne, Avcılar Belediyesi’ne, Fındıklı ve Dolmabahçe Rotary Kulüplerine çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca 9. Beyaz Baston ve Erişilebilirlik afişini büyük bir özveri ve özenle hazırlayan Yelda Erdoğan’a, akşam etkinliğimizi kusursuz Türkçe çevirisi için Faruk Demir’e, sosyal medya desteği için Ayçin Balcı’ya, festivalimize desteklerini esirgemeyen İstanbul Üniversitesi’ne ve Prof. Dr. Ayşe Resa Aydın’a, GETEM’e, Altı Nokta Körler Vakfı’na, İstanbul Altı Nokta Spor Kulübü’ne, Dr. Mustafa Gülek’he, Dr. Öğr. Üyesi Özlem Demirel Bozkurt’a, Arş. Gör. Aylin Taner’e, Ebru Albayrak’a, Oya Ünal’a, İstanbul Üniversitesi öğrencilerine, tüm stant görevlilerimize ve festivalimize emek veren herkese çok teşekkür ediyoruz.
Her yıl, herkesle aynı anda; Eşit, Erişilebilir, Engelsiz festival