• Cihan Yazıcı
  • Bilişim
  • 18 Şubat 2007 Pazar
  • Toplam Okunma: 35

Soru1: fine reader programında tarama nasıl yapılır?

Cevap1: fine reader programının ve tarayıcınızın driver’lerinin hatasız bir biçimde kurulmuş olduğundan emin olun. Sırasıyla başlat programlar ABBYY FineReader 8.0  ABBYY FineReader 8.0 Professional Edition içine girin ctrl+sift+o yapılarak programın seçeneklerini açalım. Ctrl+tap yaparak tara&oku sayfasına gelelim. Tapla kaynak seç düğmesine basalım tapla listeye gelerek tarayıcımızın ismini yukarı aşağı yön tuşlarıyla bularak tamam düğmesine basalım.  Bir kez tap yaparak yukarı aşağı yön tuşlarıyla  ABBYY FineReader arabirimini kullan  seçeneğini seçelim. Tapla kapat veya tamam düğmesini bularak space ile onaylayın

Not: yukarıda kapat veya tamam düğmelerini vurgulamamın sebebi bazen anlamadığım bir şekilde bu düğmelerin tamam yada kapat şeklinde değişmesinden dolayı iki biçiminide yukarıya yazmış bulunmaktayım.

Daha sonra ctrl+d yaparak tarama işlenimi başlatabiliriz.

Soru2: jaws for Windows programında sonradan gelen script’leri nasıl jaws for Windows prgramına uyumlu hale getirebiliriz?

Cevap2:  elimizde bulunan script dosyalarını başlat programlar jaws 7  supmenü  Explorer jaws sup menü Explorer sher setinx içine girerek yapıştırılır.

Soru3: spiker ve  gvz programını jaws for Windows programına nasıl uyumlu hale getirebiliriz?

Cevap3: net okur CD’si içinde bulunan ekran okuyucular klasörü içinden jfw klösürüne girerek  orada bulunan dosyalardan jfw.ini, sapi5x.jls  dosyalarını kopyalayarak başlat programlar jaws7 sup menü Explorer jaws sup menü Explorer program files girerek yapıştırıyoruz yapıştırma işlemi sırasında karşımıza çıkan dosya değişimini onayla iletişim kutusunu tapla tümünü evet düğmesine basarak geçiyoruz. Daha sonra jaws programını kapa aç yaparak işlemi bitiriyoruz. Gvz sentezleyicisine geçmek için ctrl+insord+s tuşlarını kullanarak sentezleyici değiştirme iletişim kutusunu açıyoruz burada yön tuşlarını kullanarak gvz tex to speach sapi5 seçneğini bularak enter tuşuna basıyoruz. Jaws 7.10 sürümünü kullananlar ise yukarıda jaws 7 için anlatmış olduğum kopyalama işlemini yaptıktan sonra gene aynı klasör içerisinde bulunan drivers klasörüne girerek oradanda speach  klasörünü açarak oradanda sapi5x klasörüne net okur cd sinden az önce kopyaladığımıxz dosyaları burayada yapıştırmak zorundadırlar aksi taktirde gvz sentezleyicisini sentezleyici değiştirme iletişim kutusunda görürler ama bahsetmiş olduğumuz yere yapıştırma yapmazlarsa sentezleyiciyi kullanamazlar. Spker içni için bu işlemlere gerek kalmamaktadır. Spikerin jaws 7 sürümleri için bulunan “kur spiker20.exe” dosyasını çalıştırılarak uyarlama işlemi yapılır.soru4: otomatik olarak sentezleyicilerin çalışmasını jaws for Windows programında nasıl ayarlayabiliriz?

Cevap4: insord 6 yaparak configuration  manager “ayarlar yöneticisi” girilir ctrl+sift+d tuşlarına basılarak  DEFAULT “varsayılan genel” dosyasını açıyoruz ardından Türkçe jaws kullananlar alt+A İngilizce jaws kullananlar alt+S  harflerini kullanarak set  options”ayarlama seçenekleri” menüsünü aktif hale getirirler burada yıkarı aşağı yön tuşlarını kullanarak  Synthesizer Options...  “sentezleyici seçenekleri” iletişim kutusunu açıyoruz.  Aşağı yıkarı yön tuşlarını kullanarak istediğimiz sentezleyiciyi seçerek enter tuşuna basarak işlemi seçim işlemini onaylıyoruz. Daha sonra yapılan değişiklikleri default dosyasına kaydedilmesi için ctrl+s yapıyoruz alt+f4 tuşlarına basarak penceremizi kapatıyoruz.

Soru5: bilgisayarımızda nero programı olmadan cd yazabilirmiyiz?

Cevap5: bilgisayarımıza Windows kurulduğunda nero kurmasakta verilerimizi mp3 lerimizi  basit bir arayüz sayesinde birkaç dakika içinde gayet basit bir biçimde cd yapabiliriz. Bunun için önce cd’mize yazacağımız dosyaları kopyalayarak bilgisayarım içinde bulunan cd sürücüsü simgesine tıklıyoruz. Ve karşımıza tıpkı yeni bir boş klasör açmış gibi bir klasör çıkıyor. Dosyalarımızı oraya yapıştırıyoruz. Bu işlemden sonra alt tuşuna basarak menüyü aktifleştiriyoruz. Aşağı yön tuşunu kullanarak bu dosyaları cd’ye yaz seçeneğinin üzerine gelerek enter tuşuna basıyoruz karşımıza çıkan ilk seçenek cd adı olacak tır. Oraya istediğimiz bir isim girerek tapla “ileri” düğmesini bularak enter tuşuyla yazma işlemini başlatıyoruz yazma işlemi bittiği zaman Windows otomatik olarak cd yi çıkartacaktır geriye kalan tapla son düğmesini bulup enterle onaylamak kalacaktır.

Soru6: winamp programında parçaları peşpeşe dinleme şansımız varmıdır?

Cevap6: ses dosyalarımızın bulunduğu klasörün üstüne gelinir burada isteğe bağlı olarak  2 işlem vardır:

İşlem1: istediğimiz ses dosyalarımızın bulunduğu klasörün üstüme gelinir orada aplication”uygulama” tuşuna basılır. Aşağı yukarı yön tuşlarını kullanarak playen winamp seçeneğinin üzerine gelinerek enter tuşuna basmamız yeterli olacaktır birkaç saniye içinde winamp programı otomatik olarak açılacak ve klasörümüzün içinde bulunan alfabetik sıraya göre olan ilk parçayı çalacaktır. B harfiyle bir sonraki, Z harfiyle ise bir önceki parçaya geçebiliriz.

İşlem2: ses dosyalarımızın bulunduğu klasörün içine girilir.  Ctrl+A tuşları kullanılarak orada bulunan bütün dosyalar seçilir. Enter tuşuna basılarak winamp programı açılır burada da aynı birinci işlemde yapmış olduğumuz gibi B harfiyle bir sonraki, Z harfiuyle ise bir önceki parçaya geçebiliriz.

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı