- Engin Albayrak
- Bilişim
- 27 Ağustos 2012 Pazartesi
- Toplam Okunma: 18
Merhaba. Bulut terimini bilişim alanında son zamanlarda sıkça duymağa başladık.
Bilgisayar ortamında üretilen verileri internet üzerindeki sanal disklerimizde saklayarak, istediğimizde, her hangi bir yerden kolayca bunlara ulaşabilmeyi sağlayan oldukça yararlı bir hizmetin genel adı olarak yaygınlaşan bir terim bulut.
Bu konuda ilk adımı atan isimleri şöyle bir anımsayacak olursak, yousendit.com, sendspace.com ilk aklıma gelenler. Ardından rapidshare.com, hotfile.com gibi daha başarılı hizmet sağlayıcıları görmeğe başladık.
Bunlar ve benzeri sağlayıcıların çalışma şekli şöyleydi: Dosyalarınızı bu sunucuların sağladığı geçici alanlara yüklüyorsunuz, Yüklediğiniz dosyaların indirme adreslerini arkadaşlarınıza dağıtıyorsunuz, dosyanız indirilmeğe devam ettiği sürece sunucu üzerinde barındırılmağa devam ediyor. belli bir süre boyunca hiç kimse indirmezse, sunucudan siliniyor.
Bu sunuculara ücretli üye olma olanağınız da var. Bu durumda, dosyalarınız hiç kimse indirmezse bile sunucudan silinmiyor, sunucuya daha büyük dosyaları da yükleyebiliyorsunuz. Ayrıca, ücretli kullanıcılar olarak, başkalarının dosyalarını indirirken daha yüksek indirme hızı, daha büyük dosyaları indirebilme gibi avantajlara da sahip oluyorsunuz.
Son bir iki yıldır bu alanda yeni bir aşama daha kaydedildi. Önceleri belli üretici markaların kendi müşterileri için başlattığı sanal harddisk uygulaması gündeme geldi. Bunlarsa, kısaca şu şekilde çalışıyor:
Öncelikle sisteme ücretli veya ücretsiz kayıt yaptırıyorsunuz. Böylece sistemin sunucu bilgisayarlarında sizin için özel bir harddisk alanı tanımlanıyor. Bu alana internet tarayıcınız üzerinden kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yapabiliyorsunuz. buraya bilgisayarınızdaki önemli dosyalarınızı yükleyip, her hangi bir süre sınırı olmadan barındırabiliyorsunuz.
Ayrıca, sunucuda bulunan bir programı indirip bilgisayarınıza kurduğunuzda, bu program üzerinden sanal diskinize daha kolay dosya yükleyip paylaşabiliyorsunuz.
Bu yazıda bu şekilde çalışan bazı sunucuları ve programları karşılaştırmak istiyorum.
Skydrive:
Microsoftun windows live hizmetlerinden biri olarak sunduğu ve kullanıcılarına ücretsiz 25 gb alan sağlayan bu uygulama doğrudan internet tarayıcılarından ulaşılabilen bir web arayüzü ile çalışıyor. buradaki dosyalarınızın indirme bağlandılarına ulaşmak ve bu bağlantıları başkalarıyla paylaşmak pek kolay değil. Ayrıca, bilgisayara kurularak daha kolay yükleme yapmayı sağlayacak bir program da henüz sunulmuş değil. Başka bir kaynaktan elde idebileceğiniz sd explorer adlı bir program belli bir süre kullanıma sunulduysa da, sonradan birçok özelliğinin ücretli hale getirilmesi ve indirme adreslerini kopyalamanın kolay olmaması nedeniyle pek kullanışlı olduğu söylenemez.
Dropbox:
Ücretsiz kullanıcılar için sağladığı alan 2 gb gibi diğer rakiplerine göre daha küçük olmasına karşın, kullanım kolaylığı bakımından en iyi çözümlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
2 gb olan ücretsiz kullanım alanınızı, programa başkalarını davet ederek 18 gba kadar artırabilirsiniz.
Bu arada yeri gelmişken, isteyenler şu adrese tıklayarak dropboxa kayıt yaptırırlarsa, hem kendilerine, hem de bana 500 mb ek alan sağlayabilirler:
Dropboxı diğerlerine göre daha öne çıkaran bir başka özellik, bilgisayarınıza kurduğunuz dropbox programı sayesinde dosyalarınızı kolayca bulut üstündeki sanal diskinize yükleyebildiğiniz gibi, bu dosyalardan birini paylaşmak istediğinizde, elde ettiğiniz indirme adresine tıklandığında indirmenin doğrudan başlamasıdır.
Kısaca kullanım:
Dropbox programını bilgisayarınıza kurarken biraz zorlanabilirsiniz. İngilizce olan Kuruloum sırasında zaman zaman jaws imlecine baş vurmanız gerekecek. Kurulum sırasında dropboxa kaydolduğunuz e-posta adresinizi ve şifrenizi girmeniz de gerekecek. Henüz kayıt yaptırmadıysanız, I dont have dropbox account seçeneğiyle devam edin.
Kurulum tamamlandıktan sonra, dosyalarınızı yüklemek için bilgisayarınızdaki şu adrese gidin:
xp için, c:\documents and settings\kullanıcıadı\ belgelerim\dropbox*public\
vista veya win7 8 için, c:\kullanıcılar\kullanıcıadı*dropbox\public\
Kurulum sırasında bu klasörlerin adreslerini özel olarak tanımladıysanız, tanımladığınız adresteki dropbox\public klasörü.
Dropboxa yüklemek istediğiniz dosyalarınızı bu klasöre yapıştırdığınızda dropbox uygulaması bunları kendiliğinden internetteki sanal diskinize yüklemeğe başlayacaktır.
Dropboxa yüklediğiniz bir dosyayı başka biriyle paylaşmak istiyorsanız, tek yapmanız gereken, dropbox\public klasöründen ilgili dosyayı bulup sağ tıklayıp veya uygulama tuşuna basıp dropbox alt menüsündeki copy public link ifadesini seçmek. Böylece dosyanın dropbox üzerindeki adresini panoya kopyalamış olacaksınız. Sonra paylaşmak istediğiniz kişiye kopyaladığınız bu adresi ulaştırmanız yeterli. kişi bu adrese tıkladığında dosya indirme penceresi açılacaktır.
FileSwap:
Bir başka bulut sunucusu olan FileSwap da, ücretsiz 15 gb alan sağlıyor.
www.fileswap.com adresinden kayıt yaptırabileceğiniz servisi kullanmak için de, yine bilgisayarınıza kurabileceğınız bir programdan yararlanabiliyorsunuz.
Bu programın kullanımı dropboxa göre daha kolay olmakla birlikte, ücretsiz kullanıcılar için yüklenecek her bir dosyanın büyüklüğü 250 mb ile sınırlandırılmış.
Servise kaydolup programı bilgisayarınıza kurduktan sonra,
yüklemek istediğiniz dosyayı bulup sağ tıklayın veya uygulama tuşuna basın. Açılan menüden, Copy to "My FileSwap" ögesini seçin. Dosyanız hemen yüklenmeğe başlayacaktır.
FileSwap üzerindeki bir dosyayı paylaşmak için, önce şu adrese gidin:
xp için, c:\documents and settings\kullanıcıadı\belgelerim\My FileSwap
vista / win7 / win8 için, c:\kullanıcılar\kullanıcıadı\belgelerim\My FileSwap
Bu adreste ilgili dosyayı bulup sağ tıklayın veya uygulama tuşuna basın. açılan menüden Display Share Link ögesini seçin. karşınıza gelecek pencerede göreceğiniz adresi panoya kopyalamak için standart komutların yanı sıra, tab basınca göreceğiniz
Copy To Clipboard düğmesini de kullanabilirsiniz.
Bu adresi arkadaşınıza gönderdiğinizde, arkadaşınız adresi tıkladıktan sonra açılan pencereden download file bağlantısına da tıklamalıdır.
Yandex disk:
Yandex adlı web hizmetleri sunucusunun arama, e-posta gibi hizmetleri arasına yeni eklediği bulut servisi olan yandex disk ile 11 gba kadar ücretsiz alan kazanabiliyorsunuz.
Kayıt yaptırmak için www.yandex.com.tr adresini kullanabilirsiniz.
Bu servise kayıt yaptırdıktan sonra da, yine bilgisayarınıza bir program kurarak kullanımı kolaylaştırabiliyorsunuz.
İlgili programı kurduktan sonra, dosyaları yüklemek için, dosya üzerinde sağ tıklayın veya uygulama tuşuna basın. Açılan menüden Yandex.Disk: Bağlantıyı kopyala seçeneğini seçin. Dosyanız hemen yandex bulutuna yüklenmeye başlayacak, yükleme bitinceye dek bir ilerleme penceresi görüntülenecek. isterseniz bu pencereyi kapatabilirsiniz. yükleme devam edecektir. Yükleme tamamlandığında dosyanızın linki de panoya kopyalanmış olacaktır.
dropbox ve FileSwap uygulamalarında dosya yüklemesi tamamlanmadan linki almak mümkün olduğu halde, yandex disk uygulamasında yükleme bittikten sonra link oluşmakta ve panoya kopyalanmaktadır.
aldığınız linki arkadaşınıza gönderdiğinizde, arkadaşınızın bu adresi açtıktan sonra yine indir düğmesine basması gerekecektir.
Yandexe yüklediğiniz dosyaları topluca görmek için, bilgisayarım içerisindeki yandex ögesini açmanız yeterlidir.
ttnet netdisk uygulaması:
Ttnet müşterileri için şimdilik ücretsiz 50 gb alan sağlamaktadır. ancak bu servisin gerek masaüstü uygulaması, gerekse web arayüzü körler için pek kullanışlı gelmedi bana. Örneğin, bu servise yüklenen dosyaların paylaşım adreslerinin nasıl elde edildiğini henüz anlayamadım.
google drive:
Google servisleri arasında da artık bulut var.
google drive hizmetinde her kullanıcıya ücretsiz 5 gb alan veriliyor. Ancak, Bu serviste yüklü olan dosyaların başkalarıyla paylaşılması biraz daha karışık. Dosyaları yükledikten sonra paylaşmak istediğiniz dosyayı bulup, paylaş düğmesine basmanız gerekiyor. ondan sonra da paylaşılan adresi kopyalayıp arkadaşınıza gönderiyorsunuz.
Bulutlar arasındaki gezintimiz ve bu konudaki izlenim ve görüşlerim bu kadar. Eksik ve yanlış bilgileri düzeltmek için yazacaklarınızı ben de sabırsızlıkla bekliyorum.