Merhabalar değerli takipçilerimiz. EEEH dergimizin 74. Sayısıyla yine karşınızdayız.

74. Sayımıza ulaşmak için tıklayın!

Bakalım Editörümüz neler söylemiş sayımızla ilgili. Sağlıklı ve erişilebilir bir hayatınız olsun.

 

 

 

EEEH Dergi

Eşit, Erişilebilir, Engelsiz Hayat

 

Sayı: 74

Nisan 2020

Editör: Meral Sözen.

Yazım Denetimi: Gülcan Altun, Canan Çam Yücel.

Web Sorumlusu: Can Deniz Balkaya, Ramazan Derin.

Web Teknik Destek: Uğur Gürbüz.

Sosyal Medya Sorumlusu: Dilek Başar Açlan.

Yayınlayan: Engelsiz Erişim Derneği.

 

İletişim Bilgileri:

 

Web: http://eeeh.engelsizerisim.com

E-posta: eeehdergi@engelsizerisim.com

Facebook: www.facebook.com/eeehdergi

Twitter: www.twitter.com/eeehdergi

Youtube: www.youtube.com/channel/UCYxPXyFBI1mOlsPKTcuFafw

 

 

Editörden

 

74. sayımızdan merhaba sevgili okurlar,



 

İlk sayımızdan bu yana engellileri sokağa çıkmaya teşvik ederken, engellileri toplumdan izole edici tutum ve uygulamaların daima karşısında olduk. Şimdi ise, Covid19 salgınından kendinizi ve sevdiklerinizi koruyabilmeniz için siz değerli okurlarımızı zorunlu haller dışında evde kalmaya ve mümkün mertebe fiziksel izolasyona davet ediyoruz.



 

Bu karantina günlerinde de sizleri yalnız bırakmadık, evlerinizde hem verimli hem de keyifli vakit geçirmeniz için elimizden geleni yaptık. Pandemi günlerinde beraberliğimizi daha çok hissetmek için, sayımızı her zamanki takviminden bir hafta önce yayınlıyoruz. Gelin bu sayımızda neler var hemen göz atalım.



 

Öncelikle, biliyoruz ki hepimiz günlük yaşantımızı ve duygu durumumuzu hayli etkileyen travmatik bir sürecin içindeyiz. Bu travmayı anlamak ve onunla nasıl baş edebileceğimizi öğrenmek için Bahar Turan’a kulak veriyoruz.

Bir Travma Olarak Pandemi

 

Travma deyip geçmeyin. Normlarla, ön kabullerle, genellemelerle dolu zihinler tam bir kaos içinde. Bu kaosu en iyi Meral Sözen anlatabilirdi.

Zihinlerinize Emanet Düşünceler


Travmalar mücadeleleri de beraberinde getirir. Covid19 travmasının hangi mücadelelere gebe olduğunu Burak Sarı’nın kaleminden okuyalım.

Bir Gün Bile Yaşamak


Karantinada geçirdiğimiz zamanı iyi değerlendirmenin pek çok yolu var. Örneğin ilgi alanlarımız doğrultusunda kendimizi geliştirmek için UDEMY harika bir seçenek. Yazılım geliştirmeden fitness’a birçok alanda online kursların yer aldığı bu platformun ekran okuyucularla nasıl kullanıldığını Can Deniz Balkaya bilişim köşemizde anlatıyor.

Online Eğitim Platformu Udemy


Belgesel dizimiz de devam ediyor. Tarihte sakatların para kazanma deneyimlerini anlatan, Sakatlık Yeni Bir Tarih belgeselinin altıncı bölümünü Elif Nur Aybaş’ın çevirisinden okuyabilirsiniz.

Sakatlık Yeni Bir Tarih Bölüm 6: Yaşamı Sürdürmek


Her zaman olduğu gibi uzaktan eğitimler tasarlanırken de engelliler ikinci plana atılıyor. Hal böyle olunca devreye Canan Çam yücel giriyor ve kör çocuğu olan ailelere çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeleri için çeşitli alternatifler sunuyor.

Görme Engelli Çocuğunuzla Evde Yapabilecekleriniz


Geçen ay çorba tarifi veren Gülcan Altun bu ay ana yemeği atlayıp direkt tatlıya geçti, hem de  iki tarif birden!

Evde Tadımız Kaçmasın



Gülcan’ın zebra keki çayla çok iyi gider. Ama o da ne? Köre çay yok! Ne demek istediğimizi Elif Emir Öksüz’ün yazısını okuyunca daha iyi anlayacaksınız!

Köre Çay Yok

 

Yerin yedi kat altına da insek ayrımcılık yine de bizi buluyor. Nurşen Sunar Korkmaz metro anonslarında engelliler adına karar verilmemesini “önemle” rica ediyor.

Metrodaki Anons

Son olarak, sosyal medyada nostalji furyası yaşanırken siz de Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali’ni yad etmek ister misiniz? Festival köşemizdeki paylaşımlar size ilham verecek.

Beyaz Baston Ve Erişilebilirlik Festivalinden İzlenimlr 6



Bu sayıda da bizden bu kadar. Gelecek sayı tekrar buluşmak umuduyla…

 

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı