Gökyüzüne doğru uzanan bir merdiven ve ucunda bulutlara ulaşan bir fotoğraf makinesi... Detaylı betimleme yazının en sonunda!

Kim Fotoğraf Çekemez?

Hiç düşündünüz mü, kör bir fotoğraf meraklısı boynuna fotoğraf makinesini taksa ve elinde bastonunu alıp yollara çıksa insanlar nasıl bakarlar?

Peki kaç kişi eline bir objektif alıp inceledi? Görmek fotoğraf çekmek için olmazsa olmaz bir koşul mudur?

Mesela elinize telefonunuzu alıp kendinizi ve sevdiklerinizi bir selfie ile resimlemek istemez miydiniz?

Peki kaçımız fotoğraflarımızı bir albümde toplayıp onları tek tek isimlendirerek gelecek günler için bir hatıra oluşturmuşuzdur?

Biliyoruz yukarıdaki soruların çoğuna birçoğumuz olumlu yanıtlar vermiyoruz. Peki görme dışında diğer duyularımızı kullanarak farklı bir fotoğraf çekme deneyimi neden mümkün olmasın?

Dünyada ve ülkemizde bu alanda körlerin neler yaptığını hiç merak ettiniz mi?

Sağır müzisyen var, kör kimyager var da fotoğrafçı neden olmasın?

İşte planladığımız bu yeni eğitim serimizde Fotoğrafın ortaya çıkışı, gelişimi ve uygulamalarına dair konuşacağız. Elbette bunlarla sınırlı olmayacak, eline telefonunu veya makinesini alan, çevresini ya da kendisini fotoğraflayan katılımcıların resimleri üzerine betimlemeler ve kritikler yapacağız. Tabii ki bunları karşılıklı sohbet şeklinde yürütecek ve fotoğrafları ve düşüncelerimizi kelimeler ile piksellerine kadar bölüp sonra da hep birlikte yeni bir paradigma oluşturacağız. Bu defa hazır ve bize uygun görülmeyen dayatılmış paradigmaları değil, kendi meraklarımız ve emeğimizle oluşturacağımız yeni bir algı deneyimini paylaşacağız.

Hiçbirimiz ille de profesyonel olmak zorunda değiliz, her fotoğraf çeken de zaten profesyonel olmuyor. Ama kim bilir, belki içimizde bir yerlerde bu işe tutku düzeyinde ilgisi olan biri/birileri vardır ve kim bilir belki de uyanmak isteyen arzuları birlikte gıdıklamış oluruz, ne dersiniz?

Bu müthiş eğitim serisini Boğaziçi Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği öğrencisi Serra Ulusoy Verecek. Serra geçtiğimiz dönem Engin Yılmaz’ın verdiği Engellilikle Yaşamak dersini aldıktan sonra karar vermiş böyle bir çalışma yapmaya. Kendisi küçüklüğünden beri meraklı fotoğraflara. İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği İfsak’tan aldığı sertifikaları var ve burada fotoğrafları da sergilenmiş. Boğaziçi Üniversitesi Fotoğrafçılık Kulübü’nün de aktif bir üyesi aynı zamanda. Şehir ve insan temalı siyah beyaz fotoğraflar çekiyor, alanla ilgili birçok kitap okumuş ve okuyor. Genel fotoğrafçılık bilgisini içeren fotoğrafçılık için temel bilgiler, örneğin kompozisyon kuralları gibi konularla birlikte, sürdürülebilirlik, geometrik fotoğrafçılık, fotoğrafta Gestalt algısının kullanılması, resim sanatından fotoğrafa ışık ve kompozisyon gibi konular ilgisini çekiyor.

Serra aynı zamanda betimleme kumbaramız için de 19 adet fotoğraf ve tablo betimlemiş.  Bize yazdı ve alandaki fotoğraf eğitimlerinin hiçbir biçimde erişilebilir olmadığını, bir şeyler yapmak istediğini söyledi. Biz de heyecan ve isteğini bir Engelsiz Eğitim serisi haline getirmeye karar verdik. Aşağıda Serra’nın hazırladığı eğitim taslak programını bulacaksınız. Bir fikriniz olması için Serra ilk eğitimi kendisi kaydetti ve gönderdi. Şuradan indirebilirsiniz:

https://www.dunyayaseslen.com/sites/default/files/erisilebilirfotografcilikserisi1._bolum.mp3

 Perşembe akşamları bu seriyi gerçekleştirmek istiyoruz birlikte. Eğitimler her zamanki Engelsiz Eğitim platformu zoom odamızda gerçekleşecek. Yanı sıra Clubhouse üzerinden de canlı yayınlayacağız eğitimleri.

Aynı zamanda da bu çalışmaya katılmak isterseniz, serimizden beklentilerinizi öğrenmek için bir anket hazırladık. Aşağıdaki bağlantıda bulunan bu anketi doldurursanız, eğitim taslağımıza son şeklini ona göre vermeyi planlıyoruz. İşte ilgili bağlantı:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeZZYnBJGGou9oHTNF8yGiI8053HAe0hkQR2TiLPTg3X_fOMQ/viewform?usp=sf_link

Ayrıca eğitimlerde ele almayı planladığımız konuları aşağıda bulacaksınız.

Eğitimlerimiz 11 Mart Perşembe akşamı her zamanki eğitim saatimiz 20:30’da başlayacak.  Her alanda erişilebilirlik diyen herkesi bekleriz.

Unutmayın, objektif dediğimiz cam da kendini çekemeyecek kadar objektif.

 

Erişilebilir, Engelsiz Fotoğrafçılık Serisi Programı

 

1-Fotoğrafçılık ve erişilebilirlik (1 ders)

Her derste mobil fotoğrafçılık (telefonla) katılımcılar fotoğraf çekecekler ve derslerin başında fotoğraf değerlendirmesi olacak.

2 -Genel fotoğrafçılık

-Fotoğrafçılık ve felsefesi (1 ders)

-Fotoğrafın Tarihi (1 ders)

-Fotoğraf Makinesi ve mobil fotoğrafçılık

Akıllı Telefonla fotoğraf dersleri (1 ders)

-Kompozisyon (1 ders)

-Resimden fotoğrafa (1 ders)

-Fotoğrafın ustaları Türk ve yabancı (1 ders)

-Kaynak (videolar, sesli podcast, Ted, siteler, belgesel, kuruluşlar, projeler) (1 ders)

               3 -Gestalt algısı ve fotoğrafçılık

-Gestalt genel tanıtım (1 ders)

-Benzerlik, Yakınlık, Devamlılık, Zemin ve şekil ve fotoğrafçılıkta kullanımı (1 ders)

-Resim sanatında Gestalt ve fotoğraf (1 ders)

               4-Geometrik fotoğrafçılık

-Fotoğraf betimlemeleri (1 ders)

              5- Pandemide fotoğrafçılık (1 ders)

              6-Sürdürülebilirlik ve fotoğrafçılık (1 ders)

 

Son olarak Serra bu eğitimler için harika bir kapak resmi hazırladı. İşte detaylı betimlemesi de burada:

Arka planı mavi renkte olan görsel boyuna dikdörtgen şeklinde. Görselin sağ üst ve sol üst kısımlarında beyaz küme küme bulutlar yer alıyor. Görselin en alt ve tam orta kısmında başlayıp yukarı doğru uzanan beyaz renkte dikdörtgen şeklinde bir merdiven uzanıyor. Merdivenin basamakları dahil dış yüzeyi beyaz renkte. Merdiven görselin tam orta kısmının biraz üstünde bitiyor ve bitim yerinde dikdörtgen şeklinde bir fotoğraf makinesi var. Makine sol üstteki bulut kümesinin biraz üstünde ve sağ üst bulut kümesinin biraz altında kalıyor.

Fotoğraf makinesi beyaz, kahverengi ve mavi renklerinden oluşuyor. Makinenin tam ortasında daire şeklinde mavi bir objektif var.

 

 

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı