Eğitimcinin Kişisel Bilgileri

Adı-Soyadı: Sarper Arıkan

GSM: 0542 370 67 17

E-Posta adresi:

sarperarikan@gmail.com

Sosyal medya adresleri:

facebook

twitter

Web sitesi:

http://www.sarperarikan.com

Eğitimcinin Erişilebilirlik Alanında Yaptığı Çalışmalar

Ekran okuyucu programlar üzerine araştırma yaparak bunun kullanılabilirliğinin anlatımlarını yaptı.

Mobil erişilebilirlik çalışmaları gerçekleştirdi.

Engelli bireylerin radyo yayını yapabilmeleri konusunda çalışmalar yürüttü.

Nokia Maps konulu anlatımlar yaptı.

Elektronik Kütüphane’nin Akdeniz Üniversitesi’nde oluşturulmasını sağladı.

Akdeniz Üniversitesi bünyesinde görme engelli ve az gören öğrencilere ekran okuyucu eğitimleri verdi.

Kastamonu Üniversitesi ile ortak çalışma yürütülmesine destek oldu.

IOS tablet pc eğitimleri verdi.

Android platformda erişilebilirlik anlatımları yaptı ve www.engelsiz-android.com web sitesini oluşturdu.

2012 yılında “Görme Engelli Destek Teknolojileri Rehberi” adlı bir kitap yazdı.

2013 yılında “Görme Engelli Destek Teknolojileri, Engelsiz Teknolojiye Dokunuş yayını elektronik ortamda hazırladı.

Fine Reader optik metin tanıma yazılımı için sözlük dosyası hazırlama projesini gerçekleştirdi.

Android platformu için SMART AUDIO BOOK PLAYER sesli kitap okuma yazılımını Türkçeleştirdi

Easy FTP sunucu programını IOS platformu için Türkçeleştirdi ve Android için GEKOP FTP giriş adıyla özel bir erişim programını elektronik kütüphane için oluşturdu.

Görme engelli kütüphaneleri ortak platformu için html tabanlı yazılım hazırladı.

Uzaktan Eğitim Platformunu ,engelli bireyler için Akdeniz Üniversitesinde kurdu.

2013 Yılında yaptığı engelsiz bilişim uygulamaları, engelsiz bilişim alanında engelsiz eğitim ödülünü aldı.

2014 Engelsiz bilişim ödülünü engelsiz web uygulamaları alanında aldı.

DotWalker görme engelliler için anlık navigasyon çalışmasını Akdeniz Üniversitesi’nde başlattı.

Akdeniz Üniversitesi Kampüsü için görme engellilere özel körcül tarif projesini başlattı.

Android tablet eğitimini başlattı.

Erişilebilir kütüphane oluşturulması yönünde ODTÜ, Balıkesir Üniversitesi, Batman olmak üzere birçok üniversiteye danışmanlık hizmeti vermiştir.

Özürlüler Vakfı, engelsiz bilişim konferanslarına katılımlarda bulunmuş ve engelsiz kütüphane ve bilişim alanlarında sunumlar yapmıştır.

2016 Yılı içerisinde Hacettepe Üniversitesi’nde Tekno-Girişim Türkiye üçüncülüğü ve Türkiye Bilişim Derneği Bilişim Yıldızları yarışmasında Türkiye ikincilik ödülüne laik görüldü.

Halen Akdeniz Üniversitesi Engelli Destek Birimi Merkez Kütüphane Görme Engelliler Birimi yöneticiliği ve eğitmenlik görevini yürütmektedir.

Eğitim Programı Hakkında

Eğitimin adı: Jaws Script Geliştirme

Eğitimin amacı: Jaws ekran okuma yazılımı ile kullanıcıların kendi scriptlerini geliştirebilmelerini  ve geliştirdikleri scriptler ile erişilebilen, kısıtlı erişilebilen veya erişilemeyen uygulamalar için Jaws’ın uyumluluğunu sağlayabilme becerisini kazandırma.

Eğitim Takvimi:

• 04.12.2019 Çarşamba: Jaws Script Eğitim Programı’nın tanıtımı ve .jss, .jsm, .jsh, jkm,jdf ve jsb dosya formatlarını tanıma. Jaws klavye yöneticisine giriş ve klavye kısa yollarıyla script ilişkisinin sunumu.

• 11.12.2019 Çarşamba: Jaws Script kaynak dosyalarını ekleme, kaldırma ve yönetme. Jaws Script yöneticisine giriş ve menülerini tanıma, Script ve fonksiyon kavramları.

• 18.12.2019 Çarşamba: Jaws Script yöneticisi içerisinde kullanıcı tarafından geliştirilen yazılım ile gelen ve web sayfaları için özel geliştirilebilen kaynak dosyalarının farklarını tanıma. Jaws Script yöneticisi ile kullanılan klavye kısa yolları üzerine pratikler.

• 25.12.2019 Çarşamba: Jaws Script yöneticisini kullanarak yeni bir script dosyası oluşturma. Yeni script diyaloğu alanlarını tanıma, Script oluştururken uyulması gereken kurallar, “;” İşaretiyle yorum satırı ve scriptimizi tanıtıcı içerikler oluşturma, “HJConst.jsh”, “HJGlobal.jsh” dosyalarının yeni bir script dosyasında kullanımı, SayString() fonksiyonunu kullanma ve Jaws yazılımına istediğimiz bir içeriği söyletme. Ders alıştırması: Jaws programına “Merhaba dünya” mesajını söyletme scripti yazımı.

• 08.01.2020 Çarşamba: Değişken kavramı ve değişkenlere giriş. String, int, handle, object veri türleri. Jaws imleçlerine giriş ve Jaws ile kullanılan imleçlerin script geliştirme süreçlerinde nasıl kullanılacağı. Ders alıştırması: SayString fonksiyonu kullanılarak değişkenlere atanan ad-soyad bilgisini Jaws yazılımına söyletme scripti yapımı.

• 15.01.2020 Çarşamba: Sabit oluşturma ve sabitler ve değişkenler arasındaki farklar. Mesaj dosyalarını oluşturma, uzun ve kısa içerikli mesajların farkları ve kullanıcı düzeyine göre mesaj içerikleri oluşturma. Ders alıştırması: Mesaj dosyasından script mesaj bilgisi verdirme.

• 22.01.2020 Çarşamba: Jaws script kodlama süreçlerinde koşullu durumlar. Karşılaştırma operatörleri, And, Or, not kullanımı.

• 29.01.2020 Çarşamba: İf, elif ve else üçlü if yapısı. Döngülere giriş, for ve while döngü kullanımı. Ders alıştırması: Jaws programına sayı saydırma scripti yapımı.

• 05.02.2020 Çarşamba: Döngüler ve koşullu durumları iç içe kullanma. Sanal gözatma ekranını oluşturma ve değişkene veya mesaj dosyasına atanan verileri ekrana bastırma. Ders alıştırması: Sanal gözlemci içerisine değişkene atanan verileri bastıralım.

• 12.02.2020 Çarşamba: Script sanal ekran mesajlarında keystore kullanımı. Ders alıştırması: not defteri üzerinde durum bilgisini okutan script oluşturma ve script kısa yoluna ilişkin keystore linki verdirme.

• 19.02.2020 Çarşamba: Fonksiyon oluşturma. Ön tanımlı fonksiyonları kullanma, kullanıcı tanımlı fonksiyon oluşturma ve kullanma, geri dönüşlü ve geri dönüşsüz fonksiyonlar, AutoStartEvent, AutoFinishEvent gibi otomatik başlayan fonksiyonlar.

• 26.02.2020 Çarşamba: Windows pencere yapıları ve get fonksiyonlarıyla çalışma. Handle veri tiplerinin kullanımı, GetAppMainWindow,GetCurrentWindow,GetFocus  kullanımı, Pencere teknik bilgisini alma ve alınan verilerle çalışma.

• 04.03.2020 Çarşamba: Script utility modu ile çalışma. Script utility modu ile çalışırken ALT+CTRL+ENTER ile detaylı pencere bilgisini alma, ağaç görünümü yakalayıcısı ile ana pencere ve alt pencere bilgilerini elde etme ve ALT+CTRL+SHİFT+ENTER kısa yolunu kullanma.

• 11.03.2020 Çarşamba: MSAA kavramı ve script utility mod kullanarak F9,F10 ve CTRL+F9 ile MSAA bilgilerini elde etme.

 

 

 

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı