Yıl 2012. Mobil teknolojilerin hayatın her alanında yaygınlaşmaya başladığı yıllar. Artık görüntülü aramalar yapmak parmağımızın ucunda. Yer Danimarka. Kör bir marangoz Hans Jorgen Wiberg dünyanın kör ve az görenler için daha erişilebilir olması adına bir fikir atıyor ortaya. Neden günlük hayattaki basit erişilebilirlik sorunlarını görüntülü destek alarak çözmeyelim? Niye yalnızca kendi akraba ve arkadaşlarımıza bağlı kalalım? Öyle bir gönüllü ağı kuralım ki, körler ev işlerinden navigasyona, bir ürünün son kullanım tarihini okutmaktan TV ayarlarına dek günlük işlerinde gönüllülerden destek alabilsin. Kendi değimleri ile gönüllüler günlük hayatı daha erişilebilir kılmak için gözlerini ödünç versin.

Pek de sıcak bakmıyor Hans’ın bu fikrine birçok kimse. Ama Ocak 2015'de Be My Eyes yayınlandığında, ilk 24 saatte 10 binden fazla kullanıcıya ulaşıyor. Bugün ise 7 milyona yaklaşan gönüllüsü, 532 binden fazla kör ve az gören kullanıcısıyla dünyanın sayılı gönüllü ağlarından biri haline geliyor Be My Eyes. Her gün binlerce kullanıcı günlük ihtiyaçlarında Be My Eyes gönüllülerinden destek alıyor.
Yıl 2023. Yapay zekâ herkesin dilinde. Be My Eyes körler tarafından en çok indirilen uygulama olmasıyla Open Aı firmasının radarına giriyor. Bu iki inovatif grubun işbirliği bizi yeni bir kavramla tanıştırıyor: İmmage To Text (Görüntüden Metin) aslında makine tarafından yapılan basit düzeyde betimlemeler yıllardır bir yerlerde çıkıyor karşımıza. Ama birkaç kelime ve tele-grafik cümleyi geçemeyen betimlemeler en azından denemişler ötesinde bir yardım sağlamıyor körlere. 2023 Mart ayıyla birlikte Be My Eyes beta kullanıcılarının karşılaştığı betimlemeler ise olağanüstü. Ağızları açık bırakacak derecede detaylı, kaliteli ve doğru. Yani gönüllülerin verdiği erişilebilirlik ağına yıldız bir oyuncu daha katılıyor: Yapay zekâ. Bugün şundan eminiz; erişilebilirlik alanında artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

İşte bu yılki Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivalimize bu müthiş hikâyenin tam ortasındaki kişiyi sizlerle buluşturmak istedik. Be My Eyes kurucusu Hans Jorgen Wiberg. Hans'tan hem 11 yıllık bu hikâyenin detaylarını dinleyeceğiz hem yapay zekâ görüntü betimleme sürecini ve gelecek planlarını konuşacağız. Ekimin onbirinci gününün 21'inci saatinde sizler de sorularınız ve görüşlerinizle bizimle olmak isterseniz bekleriz.

Etkinlik Detayları

Etkinlik Adı: Kadrajımızda Yapay Zekâ

Düzenleyen: Engelsiz Erişim Derneği

Konuk: Hans Jorgen Wiberg

Moderatör: Dr. Engin Yılmaz

Yer: Engelsiz Erişim Derneği YouTube Kanalı, EEEH Dergi YouTube Kanalı ve Zoom Platformu

Tarih: 11.10.2023

Saat: 21.00

Etkinliğin Orijinal Canlı Yayın Bağlantısı: https://youtube.com/live/LqZJ_xxL8Mg?feature=share

Etkinliğin Türkçe Çevirili Canlı Yayın Bağlantısı: https://youtube.com/live/TLo6OpOiQHA?feature=share

NOT: Etkinliğimizin orijinal yayını Engelsiz Erişim Derneği YouTube Kanalı’ndan Türkçe ve işaret dili çevirili yayını ise EEEH Dergi’nin Youtube Kanalı’ndan verilecektir. Etkinliğe zoom üzerinden katılmak isteyen dostlarımızın aşağıdaki bağlantıyı kullanarak kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZUsc-itrzwvGNQE6ay8cu4uCDBfmg6YqTlF

Engelsiz Erişim Derneği ile ilgili tüm duyuru ve haberleri anlık olarak takip etmek isterseniz ENGELSİZ ERİŞİM DERNEĞİ DUYURU GRUBU bağlantısına tıklayarak WhatsApp grubumuza katılabilirsiniz.