• Engin Albayrak
  • Bilişim
  • 02 Ekim 2012 Salı
  • Toplam Okunma: 399

Selamlar. Bu yazıda sizlere nero burning rom adlı programdan söz etmek istiyorum.
Nero uygulamaları arasında, disk yazma programı olarak
körler için en kolay arayüz bence nero burning rom arayüzüdür. Nero
smart start veya nero express körler için biraz sıkıntılı olmasına
karşın, burning rom oldukça kullanışlı bir arayüz sunuyor.
Şimdi size kısaca nero burning rom 12 programının kullanımını anlatmağa
çalışacağım.
1. başlat menüsü içerisinden veya masaüstünden nero burning rom kısayolunu bulup başlatalım.
programı başlattığımızda, ilk olarak "yeni derleme" iletişim kutusu ile
karşılaşıyoruz. Buradaki seçenekleri değiştirmeyi düşünmüyorsanız, tab tuşunu hiç kullanmadan, bulunduğunuz ilk alanda enter basarak yeni derleme iletişim kutusunu kapatabilirsiniz. Böylece, altıncı adıma kadar  ilerlemiş olacaksınız. Bu durumda, ya varsayılan ayarlar, ya da bir önceki disk yazma işleminde belirlediğiniz seçenekler uygulanır.
2. tab tuşu ile dolaşarak disk tipini seçeceğimiz alana geliyoruz
ve yön tuşlarıyla cd veya dvd seçeneklerinden birini seçiyoruz.
3. bu seçimi yapar yapmaz, imlecimiz çoklu oturum seçeneklerinin bulunduğu alana gelecektir. 
bu seçeneklerden ilki olan, çoklu ortam diski başlat seçeneğini seçersek, hazırlayacağımız diskin içinde boş yer kalması durumunda, bu boş yeri daha sonra yeni verilerle doldurma olanağımız olacaktır. bazı durumlarda bu seçeneği seçmek sakıncalı olabilir, veya bu seçenek bir işe yaramayabilir. ikinci seçenek, "çoklu ortama devam et" seçeneğidir. bu seçeneği de, daha önce bir kısmını doldurduğumuz bir diskteki kalan boş yeri doldurmak istediğimizde seçmeliyiz. Son seçenek, "Çoklu ortam olmasın" seçeneği ise, diski bir seferde yazdırmak istiyorsak kullanmamız gereken seçenektir. bu durumda diskte boş yer kalırsa, bu boş yer artık kullanılamaz.
4. seçimimizi yaptıktan sonra yine tab tuşu ile ilerleyerek, seçtiğimiz disk tipine göre nasıl bir derleme yapacağımızı belirleyeceğiz. Yön tuşlarıyla inceleyebileceğimiz seçeneklerden ilki, udf derlemesidir.
Eğer hazırlayacağımız cd veya dvd bir veri diski olacaksa, yani
içerisindeki dosya veya klasörler bilgisayarda incelenebilecek türden
verilerse, (program, belge, web içeriği, karışık içerik gibi), bu
seçeneği seçebiliriz. mp3 diski hazırlarken de bu seçenek
seçilmelidir. Diğer seçenekler arasında video diski, müzik diski gibi
seçenekler var, bu seçeneklerle oluşturacağımız diskler bilgisayar
dışındaki vcd player, dvd player, diskmen, cd player gibi çeşitli
aygıtlarda da kullanılabilmektedir. bir de, disk kopyalama seçeneği ve
bilgisayarımızı başlatabileceğimiz açılış diskleri oluşturabileceğimiz
seçenek vardır.
Biz ilk seçenek olan udf seçeneği ile devam edelim.
5. Buradan da uygun seçimi yaptıktan sonra tab tuşu ile yeni düğmesini bulup basabiliriz.
6. Şimdi karşımızda windows gezginine benzer bir pencere var. bu pencere iki bölümden oluşuyor. cd veya dvd içeriğini gösteren bölüm ve bilgisayarımızın içeriğini gösteren bölüm. bu bölümler arasında tab tuşu ile geçiş yapacağız. üzerinde bulunduğumuz ilk alan, hazırlayacağımız diskin adını gösteriyor. genellikle bir önceki disk yazma uygulamasında kullandığımız disk adını görürüz. bu alandaki ismi değiştirmek için f2 tuşuna basabiliriz. diskimizin yeni adını yazdıktan sonra enter basalım. Şu anda diskimiz boş olduğu için burada yön tuşlarıyla bir yere gidemiyoruz. tab tuşuna bir kez basınca yine boş diskimizin dosya listesini göreceğiz. tabii şimdilik burası da boş.
7. bir kez daha tab basınca, bilgisayarımızın içini dolaşabileceğimiz bir ağaç görünümü gelecek. Burada aşağı ve yukarı yön tuşuyla bir klasör seçip, sağ yön tuşuyla o klasörün alt klasörlerini görüntüleyebiliriz. Sol yön tuşu ile de, bu alt klasörleri kapatıp, bir üst klasöre geçiş yapabiliriz. Üzerine geldiğimiz bir klasörün içindeki dosyaları veya klasörleri liste halinde görmek için ise, bir kez daha tab tuşuna basmamız gerekir. Diyelim ki bir mp3 diski hazırlıyoruz ve ilk olarak birkaç Sezen Aksu albümüne yer vermek istiyoruz. Bilgisayarımızda Sezen aksu albümlerinin adresi de, belgelerim / müziğim / pop / sezen aksu şeklinde olsun.
Öncelikle klasör ağacında belgelerim klasörünü bulalım. bu klasörü sağ yön tuşu ile genişletip alt klasörlerin görünmesini sağladıktan sonra aşağı yön tuşu ile veya m harfine basarak müziğim, aynı şekilde pop ve Sezen aksu klasörlerini bulalım. Sezen aksu klasörü üzerindeyken bir kez tab basarsak, Bu sanatçıya ait albüm klasörleri liste olarak karşımıza gelecektir. Bu albümlerden diskimize almak istediklerimizi seçip ctrl+1 tuşlarına basalım. böylece bunları diskimize eklemiş olduk.
Dikkat ederseniz, altıncı maddede anlattığım ve diskimizin içini gösterdiğini söylediğim bölümde artık bazı ögeler var. Eğer diskimizde boş yer kaldığını düşünüyorsak, shift+tab basarak bilgisayarımızın içini gösteren klasör ağacına dönüp, aynı şekilde başka bir sanatçıyı daha belirleyebilir ve albümlerini veya şarkılarını diskimize ekleyebiliriz.
diskimizde boş yer kalıp kalmadığını veya disk kapasitesini aşıp aşmadığımızı öğrenmek için, önce f7, sonra da insert+b basıp “yazılacak toplam veri” ifadesinin devamındaki rakkamı dikkatlice dinleyelim. Bu rakkam cd için en fazla 700 mb, dvd için en fazla 4.2 gb dolaylarında olmalı. kapasite durumunu öğrendikten sonra esc tuşu ile derleme bilgisi penceresini kapatmayı
unutmamalıyız.
8. diskimize eklediğimiz veriler üzerinde düzenleme yapmak istiyorsak birkaç kez shift+tab basarak disk adını yazdığımız klasör ağacına geri dönelim. bu klasör ağacı üzerinde diskimize eklediğimiz klasörleri veya albümleri görebiliriz. bir klasör üzerinde tab basarsak, o klasör içindeki dosya veya alt klasörleri liste şeklinde görebiliriz. bunlardan istediğimizi silebilir, adını değiştirebilir veya başka düzenlemeler yapabiliriz.
9. Diskimize veri ekleme veya düzenleme işi bittiğinde ctrl+b basalım. böylece disk yazdırma iletişim kutusuna geçeceğiz. 
Eğer buradaki seçenekleri değiştirmeyi düşünmüyorsak, tab ile dolaşmadan, hemen enter basabiliriz.
Burada tab ile ilerlerken karşılaşacağımız alanlardan yazım hızı, bilgisayarımızdaki disk sürücüsünün ve taktığımız diskin desteklediği yazdırma hızlarını gösterir. bu hızlardan en yüksek olanını seçmek zaman zaman disklerimizin okunamamasına veya hasar görmesine neden olmaktadır. bu nedenle, genellikle gösterilen en yüksek hızın iki kademe altını seçmek daha iyi sonuç vermektedir. Yine buradaki alanlardan biri olan kopya sayısı, aynı diskten birden fazla kopya çıkarmamıza olanak vermektedir. ancak, çoklu ortam modu etkin ise birden daha fazla kopya sayısı nero tarafından kabul edilmemektedir. bu nedenle, eğer bir diski birden fazla kopya ile çıkarmak istiyorsak, dördüncü adımda anlattığım çoklu ortam seçeneklerinden sonuncusunu seçmeliyiz. Bunlardan sonra yine tab basarak yazdır düğmesine basabiliriz. 
10. Şimdi program bilgisayarın disk sürücülerinde takılı disk olup
olmadığını ve diskin tipinin belirlenen derlemeye uygun olup
olmadığını kontrol edecek ve yazdırmayı başlatacaktır. Eğer disk uygun
değilse veya sürücüde disk yoksa, nero sürücünün kapağını açarak yeni
bir disk takmamızı isteyecektir. yeni diski takıp kapağı kapattıktan sonra hiç bir
tuşa basmamıza gerek kalmadan yazdırma işlemi başlayacaktır. İşlem
sonunda nero yine disk kapağını açacak ve yazdırma işinin başarıyla
tamamlanıp tamamlanmadığını bildirecektir.
sizi ve sevdiklerinizi mutlu kılan diskler yazdırmanız dileğiyle.

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı