• Engelli Hakları Forumu
  • Engelsiz Seçim
  • 18 Mayıs 2018 Cuma
  • Toplam Okunma: 70

Değerli Engelsiz Erişim takipçileri,

 

Başkanımız Engin Yılmaz’ın da konuşmacı olarak iştirak sağlayacağı, Engelli Hakları Forumunun düzenlediği Seçimler ve Engelliler temalı panel duyurusuna aşağıdan ulaşabilirsiniz.

 

ONLİNE PANEL-FORUM: “SEÇİMLER VE ENGELLİLER”

 

Mevzuatta 18 yaşına gelmiş her yurttaş için“seçme ve seçilme hakkı”ndan söz edilse de oy kullanmak isteyen engellilerin karşılaştıkları engeller, Partilerin, engelli adayları tercihinin siyasal katılım ilkeselliğine değil vitrin oluşturma perspektifine dayanması gibi etkenler, bu hukuksal belirlemeyle pratik arasındaki derin uçurumu çarpıcı olarak ortaya koyuyor. Bu tablonun, engellilerde eşit yurttaşlık duygusunun zedelenmesine ve siyasal sonuçlar yönünden irade sakatına yol açacağı muhakkaktır.

 

İşte bu nedenlerle; koşar adım 24 Haziran seçimlerine gidilirken, engellilerin gündemi yine siyasal tercihleri değil, sandıkla ilişkilere yönelik kaygılarıdır.

 

Görme engellilerin uzun uğraşları sonunda ilk defa 16 Nisan “halk oylaması”nda hayata geçirilen erişilebilir ve güvenli oy pusulasının akıbeti nedir?

 

24 Haziran seçimlerinde sandık başına gidemeyecek durumda olanlar için uygulanacağı duyurulan “seyyar sandık” çözümünün getirileri ve götürüleri nelerdir?

 

Daha önce seçimlerin iptaline dahi konu olan ve sonuçların tayininde keyfiyete davetiye çıkaran zihinsel engellilerin oy kullanmalarına yönelik belirsizlik giderildi mi?

 

Sağlıklı sonuçların oluşmasına gölge düşüren sözkonusu meşruiyet sorununa rağmen, partilerin engellileri aday göstermesi nasıl yorumlanabilir? Bu koşullarda ve bu yol ve yöntemlerle engellilerin temsil ihtiyaçları karşılanabilir mi?

 

İşte bu soru ve sorunlara çözüm aranacak olan “online panel-forum” 19 Mayıs Saat:21:30’da Teamtalk sohbet platformunda tt.engellihaklari.orgadresinde yapılacaktır.

 

KATILIMCILAR:

 

Kolaylaştırıcı: M. Engin Albayrak (Engelli Hakları Forumu Üyesi)

 

Görme engellilerin engelsiz, eşit, erişilebilir ve güvenli oy kullanmalarına yönelik gelişmelerin seyri: Dr. Engin Yılmaz (Engelsiz Erişim Derneği Başkanı)

 

Sandık başına gidemeyeceklerin başına getirilmesi öngörülen “seyyar sandık”la ilgili uygulamanın getirileri götürüleri: Yunus Akıncıoğlu (Engelli Hakları Aktivisti)

 

Zihinsel engellilerin oy kullanımına ilişkin sorunlar ve tartışmalar: Bilal Kızartıcı (Eğitimci-Engelli Hakları Aktivisti),

 

Engelli adaylara ilişkin yaklaşımlar: Ayşe Sarı(Sağlık Hizmetleri Sendikası Engelliler Komisyonu Başkanı)

 

Sunumlar tamamlandıktan sonra ise bütün katılımcıların soru ve düşüncelerine açık olacak bir de forum gerçekleşecektir. Söyleyecek sözü, çorbada tuzu olsun isteyen herkesi bekliyoruz.

 

DÜZENLEYEN: Engelli Hakları Forumu

 

Engelli hakları forumununteamtalk oturumlarına katılmak için:

 

1. Yazının sonundaki bağlantılardan kullandığınız cıhaza uygun teamtalk istemci uygulamasını indirin.

 

a. uygulamayı cıhazınıza kurarken izin istekleriyle karşılaşırsanız, izinleri vermeyi unutmayın.

 

b. Görme engelli kullanıcılar windows bilgisayarlarına kurulum yaparken, iki kez next (ileri) düğmesine bastıktan sonra, "Select the components" diye başlayan uyarıyı duyduklarında, iki kez aşağı yön tuşuna basarak "teamtalk classic for accessibility" seçeneği üzerinde next düğmesine veya enter tuşuna basmalı.

 

2. kurulumu tamamladıktan sonra uygulamayı açıp, ayarlar, seçenekler, tercihler gibi bir düğme veya menü ögesi bulup basarak (windows kullanıcıları f4 basarak ulaşabilirler.) adınız veya takma adınız bölümüne adınızı ve soyadınızı yazın. Windows kullanıcıları burada şu ayarları da yapmalı:

 

a. programın dilini Türkçe yapmak için, f4 bastıktan sonra bir kez ctrl+tab basarak veya yukarıdaki sekme başlıklarından ikincisi olan display sekmesine tıklayarak, dil listesinden Türkçe dilini seçin ve enter basın.

 

b. tekrar f4 basarak aynı ayar penceresini bu kez Türkçe olarak açın. kullanıcı adı bölümünde adınız görünmüyorsa adınızı ve soyadınızı yazın ve cinsiyet bölümünden uygun seçeneği seçin.

 

c. uzaklaşma süresini 0 yapın.

 

d. "bas konuş" onay kutusunu işaretleyin. "bir tuş belirleyin" düğmesine basın ve ardından bas konuş işlemi için klavyenizdeki uygun bir tuşa bir kez basıp çekin. (Bu iş için genellikle, en az kullanılan tuşlardan biri olduğundan, boşluk çubuğunun sağ tarafındaki ilk tuş olan altgr tuşunu kullanıyoruz.)

 

e. "mikrofon açık" onay kutusunun işaretini kaldırın.

 

f. üç kez ctrl+tab basarak ya da yukarıdaki başlıklardan "ses sistemi" başlığına tıklayarak ses bölümüne geçin ve "mikrofon ayarını otomatik yap" onay kutusunun işaretini kaldırın.

 

g. ayarlamalarınızı bitirince tamam düğmesine basın.

 

engelli hakları forumu sohbet odasına bağlanma:

 

1. program penceresinde "sunucu ekle" veya "yeni sunucu" gibi bir düğme bulup basın. (windows kullanıcıları f2 basabilir.)

 

2. "sunucu adı" alanına örneğin "engelli hakları" yazın. (windows kullanıcıları bunu atlayabilir.)

 

3. "sunucu adresi" bölümüne "tt.engellihaklari.org" ifadesini tırnaklar hariç aynen yazın.

 

4. kullanıcı adı ve şifre bölümlerine engelli hakları yöneticileriyle birlikte oluşturduğunuz giriş bilgilerini yazın. Eğer henüz bu bilgileri oluşturmadıysanız, her iki alana da "konuk" ifadesini tırnaklar hariç aynen yazın.

 

5. kaydet düğmesine basarak bu bilgileri kaydedin. (windows kullanıcıları burada enter basabilir veya bağlan düğmesine tıklayabilir.