Kişisel Bilgileri:

 

Adı Soyadı:

 

Dr. Engin yılmaz,

 

Canan Çam Yücel.

 

E-Posta Adresleri:

 

Engin_yilmaz@yahoo.com

 

canancam@gmail.com

 

Kurs Öğreticilerinin Özgeçmişleri

 

Engin Yılmaz

 

1979 Ankara doğumlu. 2002’de Boğaziçi Üniversitesi’nde iki bölümü çap öğrencisi olarak bir arada bitirdi: Psikoloji ile Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümleri. Eğitim hayatına ara vermeden devam etti ve 2005’te Bilişsel Psikoloji dalında yüksek lisansını aldı. Yüksek lisans tezi olarak kör ve görenlerin otobiyografik hafızalarını ele aldı. Tez çalışması 2010 yılında Memory and Cognition dergisinde yayınlandı.

 

2015 yılına geldiğimizde ise uzun süren Yetişkin eğitimindeki doktorasını yine Boğaziçi Üniversitesi’nden aldı. Doktora tez konusu Körlerin engellilik algısı ve bunu etkileyen faktörlerdi. Tez Özetini 2016 Yılında hem Lancaster üniversitesinde düzenlenen Disability Studies konferansında, hem de aynı yılın kasım ayında İstanbul Üniversitesindeki Sakatlık çalışmaları konferansında sundu, ve Bu çalışmasıyla İstanbul Üniversitesinde birincilik ödülü aldı. Bu tez kapsamında sakatlık çalışmaları alanında geniş bir literatür tarama yapma olanağı bulan Yılmaz, doktora sonrasında da iki yıldır Boğaziçi Üniversitesi’nde Engellilikle yaşamak adında bir ders vererek sakatlık çalışmaları alanındaki deneyim ve birikimlerini öğrencilerle paylaşıyor. Yılmaz, aynı zamanda Biruni Üniversitesi’nde Destekleyici teknoloji, ve Mef Üniversitesinde Özel eğitim derslerini vermekte.

 

Canan Çam Yücel

 

1982 yılında İstanbul’da doğmuştur. 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği lisans programından mezun olmuştur. 2005 yılından itibaren özel eğitim alanında çalışmakta olan Canan Çam Yücel, 2016 yılına kadar Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği bünyesindeki özel eğitim merkezinde çeşitli alanlarda görme engelli bireylere eğitim hizmetlerinde bulunmuştur. 2015 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği kursa katılarak Özel Eğitim Alanı’nda Uzman Öğreticilik Sertifikası almıştır. 2016 yılından itibaren, Altı Nokta Körler Vakfı bünyesinde, İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nde Bağımsız Hareket Eğitimi alanında eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Şu anda İstanbul Üniversitesi Engellilik Araştırmaları Yüksek Lisans Programı’nda lisansüstü eğitimine devam etmektedir.

 

Eğitim Verecekleri Konu Veya Konular:

 

Sakatlık Çalışmaları

 

Etkinliğin amacı

 

Yapacağımız bu çalışmaya bir kurs demekten çok, sakatlık üzerine bir bilgi ve deneyim paylaşımı demek daha doğru olacaktır. Çünkü birlikte olacağımız zamanlarda okuduklarımızdan ve kendi tutumlarımızdan süzdüğümüz görüşlerimizi ve duygularımızı paylaşma olanağı bulacağımızı umuyoruz.

 

Bu bağlamda Sakatlık, engellilik, özürlülük gibi kavramlara bakış açımızı sorgulayarak başlayacak birlikteliklerimiz, sakatlığı açıklayan temel modellerden tarihsel kökenlere ilerleyecek, normallik ve sağlamlık sözcüklerini yeniden değerlendirmeye yönelecek.

 

Birlikteliklerimizin final bölümlerini ise tarihe maal olmuş aktivistlerin yaşam öykülerini ve yaptıklarını konuklarımızla anlatarak bitireceğiz.

 

Birlikteliklerimizin yalnızca bir anlatı değil, etkileşimli bir görüş alış verişi biçiminde geçmesini arzuluyoruz. O nedenle sizlerin katılımları çok çok önemli.

 

Sakatlığa ilişkin Söyleyecek sözü olan herkesi bekleriz.

 

Hafta Hafta Eğitim Planı

 

  • 21.12.2017 Perşembe: Çeşitli kavramlarla engelliliğe bakış ve sakatlık ve engellilik tanımları. Sakat mı, özürlü mü, engelli mi?
  • 28.12.2017 Perşembe: Sakatlık modelleri: Tıbbi ve sosyal modelin kökenleri.
  • 4.01.2018 Perşembe: Sakatlığın toplumda algısına tarihsel bir bakış: Orta çağdan sanayi devrimine, savaşlardan teknolojik dönüşüme.
  • 11.01.2018 Perşembe: Sakatların engellilik algısıyla toplumun algısı arasındaki farklar.
  • 18.01.2018 Perşembe: Sosyal ve Tıbbi modele bir alternatif embodiment cisimleştirme.
  • 25.01.2018 Perşembe: Sağlamcılık ve kanıksanmış sağlamcılık kavramlarına bir bakış.
  • 1.02.2018 Perşembe: Normalliğin İnşası (Davis)
  • 8.02.2018 Perşembe: Bir kimlik olarak Sakatlık kavramı.
  • 15.02.2018 Perşembe: Edebiyatta Sakatlık.
  • 22.02.2018 Perşembe: Körlük, bir karakteristik mi, çaresizlik mi? (Kennet Jernigan).
  • 01.03.2018 Perşembe: Bir aktivist olarak Şükrü Sürmen, sakatlığa bakışı (Ilgın Aydınoğlu)
  • 08.03.2018 Perşembe: Bir aktivist olarak Irving Kenneth Zola, sakatlık alanındaki çalışmaları (Gülsüme Şenocak)
  • 15.03.2018 Perşembe: Bir aktivist olarak Paul Kenneth Longmore, sakatlık çalışmalarına katkıları (Canan Çam Yücel)
  • 22.03.2018 Perşembe: Bir aktivist olarak Ronald McCallum, sakatlık alanına katkıları (Betül Ateş)
    • 29.03.2018 Perşembe: Sürpriz bir konukla, sakatlık alanına katkı sağlayan bir başka aktivistin yaptığı çalışmaların de
Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı