- Engin Yılmaz
- Sesli Betimleme
- 16 Eylül 2011 Cuma
- Toplam Okunma: 1,647
SESLİ BETİMLEME TANIMI
Sesli betimleme, film veya tiyatro gibi alanlarda diyaloglar haricindeki bölümleri dolduran bir dış sesin, olayın geçtiği mekân, zaman, karakterler ve sessiz gelişen olayların betimlenerek görünüm ve duygularını anlatmasından oluşmaktadır. Sinema filmleri, video filmleri ve ssinematografik eser mahiyetindeki her şey ile tiyatro oyunlarının görme engeller için diyaloglar haricindeki bölümleri dolduran bir dış sesin sesli betimleme tekniği ile özel kurgusunun yapılması, görme engellilerin kimseden yardım almadan tek başlarına bu eserleri seyredebilmelerine olanak sağlayıcı tekniklerin bütünüdür.
Sesli betimleme bir film veya tiyatro oyununda herhangi bir anlatıcının veya konuşmanın olmadığı sahnelerde görme engelliler için mekânın, kişilerin ,zaman, ve karakterlerin görünüm ve duyguların anlatılması ,o sahnede dikkat çeken görsel öğeler in ve kimi hareketlerin tasvir edilme şeklidir. Betimleme, yalın bir söyleşiyle bir bakıma varlıkların, nesnelerin ve olayların sözcüklerle resmini çizmek ,varlıkları sözcüklerle görünür kılmak , niteliklerin iç dünyamızda uyandırdığı izlenimleri de yansıtmaktadır. Görme, işitme, tatma, dokunma, koklama gibi duyu organlarımız aracılığıyla varlıkların belirleyici niteliklerini algılama, bu nitelikleri belirterek onları görünür kılmadır. Varlıkların, eşyaların ve olayların en belirgin özellikleriyle tanıtılıp, kendilerine özgü niteliklerinin göz önünde canlandırılmasına yönelik bir anlatım yoludur,okuyucuların duygularına, hayal gücüne seslenir. Film veya tiyatro oyununda konuşma olmadığı bir anda içeri başka biri girdiğinde, bir kişi odayı terk ettiğinde devreye sesli betimleme (Audio Description) sistemi girerek izleyiciye olanları aktarmaktadır.
TARİHÇE
Eğitim hayatına katılan engellilerin en büyük ve temel sorunu kendilerine uygun formatlarda hazırlanmamış bilgiye erişim sorunudur. Bu sebeple görme ve işitme engellilerin büyük bir çoğunluğu, en temel eğitimlerini bile gerçekleştirme imkanı bile bulamamıştır.
Toplumun görme ve işitme engellilerine olan dikkatini daha fazla artırmak , daha fazla görme ve işitme engellinin toplum yaşamına eşit katılımına kapı aralamak, sinema gibi görselliğin oldukça ön planda olduğu bir sanat dalında bile, gerekli düzenlemeler yapıldığı taktirde bir görmeyenin veya işitmeyenin herkesle eşit koşullarda aynı hazzı ve aynı seyir zevkini alabileceği gerçeğini tüm çıplaklığı ile ortaya koymak görmeyenler ve işitmeyenler dahil insanların kafasındaki kendilerini çeşitli alanlardan soyutlamaya dönük, önyargıları kırmaya dönük bir adım atmak amacı ile Türkiye de sesli betimleme çalışmaları ilk olarak 2006 yaz aylarında başlamıştır.
Bu dönemde Kenan Önalan ve Engin Yılmaz önderliğinde Engelsiz Erişim Grubunun önerisiyle bir araya gelen Mithat Alam Film Merkezi, Boğaziçi Engelliler Birimi ve Engelsiz Erişim Grubu, ülkemizde de sesli betimleme çalışmalarını başlatmak üzere gönüllü öğrencilerin katılımıyla oluşturulan Sesli Betimleme Grubunu kurmuşlardır. 4 yılı aşkın çalışmalarını sürdüren grup 2010 ikinci yarısı itibariyle Sesli Betimleme Derneğine dönüşmüştür.
Sesli Betimlemeli Filmler
2006 yılından bu yana 18 uzun metrajlı filmin sesli betimlemesi gerçekleştirilmiştir. Boğaziçi Üniversitesi Mitat Alam Film merkezi bünyesinde oluşturulan Sesli Betimleme Grubu ilk olarak Umut Aralın Çarpışma adlı kısa metrajlı filmini gerçekleştirdikten sonra Cenneti Beklerken, Kabadayı, ve Sis ve Gece filmlerinin çıkan DVDlerinde sesli betimlemenin de bir seçenek olarak yer almasını sağlamıştır. 2010 yılı içersinde de Başka Dilde Aşk ve Yahşi Batı filmlerinin çıkan DVDlerinde görme ve işitme engelliler için sesli betimleme ve altyazı seçenekleri yer almıştır. Sesli betimlemesi gerçekleştirilen filmlerin listesi aşağıdaki gibidir.
- Ademin Trenleri
- Başka Dilde Aşk
- Beyaz Melek
- Beynel Minel
- Buz Devri1
- Buz Devri 2
- Buz Devi 3
- Cenneti Beklerken
- Çıngıraklı Top
- Elveda Lenin
- Issız Adam
- İyi Kötü Çirkin
- Kabadayı
- Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak
- Kayıp Balık Nemo
- O Çocukları
- Sol Ayağım
- Sis Ve Gece
- Yahşi Batı
- Yazı Tura
- Yusuf İle Kenan
- Harry Potter Felsefe Taşı
- Harry Potter Sırlar Odası
- Harry Potter Azkaban Tutsağı
- Harry Potter Ateş Kadehi
- Harry Potter Zümrüdü Anka yoldaşlığı
- Ya Sonra
- Kurtlar Vadisi Filistin
- Kar Beyaz
- Mahpeyker
- Deli Dumrul
- Adı Aşk Bu eziyetin
- Ben ve Rozun Sonbahharı
- Gönül Yarası
- New Yorkte 5 Minare
Sesli Betimleme Derneği İletişim Bilgileri
Web: www.seslibetimlemedernegi.com
e-posta: seslibetimlemedernegi@gmail.com
Atatürk Bulvarı, Sıhhiye Merkez İş Hanı, No46/78 Sıhhiye Ankara
Tel: 0312 229 2909
Fax: 0312 229 2906