Merhaba değerli dostlar. EEEH dergi olarak tam 30 aydır kesintisiz sizlerle buluşmanın heyecanı ve gururunu yaşıyoruz. 30 sayı boyunca bizleri yalnız bırakmayan ve yenilerini çıkarmamız için cesaretimizi artıran hepinize çok teşekkür ediyoruz. Ağustos, bir tatil ayı gibi görülebilir, ama EEEH dergi çok iddialı ve hepimizi yeniden düşündürecek yazılarla dolu bu sayıda da. Eğitimden toplumsal farkındalığa, sesli betimlemeden hukuğa, sağlamcılık kavramından felsefeye ve kronikleşen hallerimize, bir çok konuda aradığınızı bulacaksınız yazılarımızda. Dergimize aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

 

EEEH Dergi 30. Sayı 

 

Gelin şimdi detaylar için Elif’e kulak verelim.

 

EEEH Dergi

 

Eşit, Erişilebilir, Engelsiz Hayat

 

 

 

Sayı: 30

 

Ağustos 2016

 

Editörler: Elif Emir Öksüz, Deniz Aydemir Döke.

 

Yazım Denetimi: Gülcan Altun, Pınar Yavuz.

 

Web Sorumlusu: Burak Sarı.

 

Ses Teknik Destek: Engin Albayrak.

 

Yayınlayan: Engelsiz Erişim Derneği.

 

 

 

İletişim Bilgileri:

 

 

 

Web: http://eeeh.engelsizerisim.com

 

E-posta: eeehdergi@gmail.com

 

Facebook: www.facebook.com/eeehdergi

 

Twitter: www.twitter.com/eeehdergi

 

Editörden

 

Merhaba değerli okurlar,

 

Otuzuncu sayımızla karşınızdayız. Bu sayımıza Pınar Yavuz’un ebeveynler için hazırladığı rehber niteliğindeki yazısıyla başlıyoruz. Böyle yazılar, genelde engelli çocuğu olan ebeveynler için hazırlanır, fakat Yavuz yazısında çocukları engelli olmayan ebeveynlere sesleniyor. Onlara çocuklarını engellilik konusunda nasıl eğitebileceklerini anlatıyor.

 

Anne Babalar Çocuklarına Engelliliği Nasıl Anlatabilir?

 

 Okulların açılması yavaş yavaş yaklaşırken, Deniz Aydemir Döke de öğretmenlere sesleniyor. Kaynaştırma eğitimde görme engelli öğrencileri varsa eğer, küçük adımlarla nasıl büyük farklar yaratabileceklerinin altını çiziyor.

 

Tutki Görme Engelli Bir Öğrencin Oldu

 

 Elif Emir Öksüz ise medya ve akademisyenlere sesleniyor. Engellilikle ilgili söylemlerde kullanılan dilin nasıl olması ve olmaması gerektiğini açıklıyor.

 

Mahkum da Sensin Muhtaç da

 

 Bu ay birilerine seslenen seslenene. Engin Yılmaz özel olarak bir gruba seslenmiyor ama geri dönüp dönüp okuyacağımız, engelli literatürünün mihenk taşlarından biri olacak bir yazıyla karşımızda. Yılmaz bu yazısında “sağlamcılık” kavramını enine boyuna ele alıyor.

 

Bana Bozuk Bir Şeymişim Gibi Davranma

 

 Konuk yazarımız Meral Sözen, eşitlik bulmacasının çözümüyle bizlerle. Beyin jimnastiği yaptıran bu yazıyı sakın kaçırmayın.

 

Eşitlik Bulmacasının Çözümlü Cevap Anahtarı Birinci Bölüm

 

 Hep toplumun engellilere yönelik önyargılarından bahsederiz. Peki biz engelliler tutum ve davranışlarımızla bu önyargıları bazen pekiştiriyor olabilir miyiz? Cevabı, Burak Sarı’nın yazısında.

 

Ezikliğin Kronik Hali

 

 Gülcan Altun, zevkle izlediğimiz sesli betimlemeli filmleri kime borçlu olduğumuzu anlatıyor bu ay bizlere. SEBEDER’i yakından tanımak ister misiniz? Öyleyse buyurunuz.

 

Farkında mıyız?

 

 Bir başka konuk yazarımız Muzaffer Eskin, bir görme engelliyle kurulan iletişimde yapılması gereken doğru davranışları içeren bir yazı kaleme almış bizim için. Yapılan yanlışları eleştirmek kadar, doğrunun nasıl olması gerektiğini de anlatmak bizim görevimiz.

 

Görmeyen Birisiyle İletişim Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

 

 Son yazımız yine bir konuk yazarımızdan. Sevgi Mart, ÖTV indirimli araç alımında yaşadığı bürokratik sorunları paylaşıyor. Bu vergi indiriminden yararlanmayı düşünenler, bu yazıyı sakın kaçırmasın.

 

Vergi İle İmtihan

 

 

 

Eylül sayısında görüşmek üzere,

 

İyi okumalar,

 

Mutlu kalın.